Hrvaška: Odpovedali pogodbo s Petrolom, državljani so pred dobički

Hrvaška družba je javnost obvestila, da so prekinili poslovno sodelovanje s skupino Petrol. Do poteze je prišlo po tem, ko je Petrol napovedal tožbo proti Hrvaški zaradi vladnih ukrepov za omejevanje cen goriv, o tem smo poročali tukaj. Ukrepi še vedno veljajo.

Spomnimo, bencinski servisi Petrol in Crodux (Crodux je tudi v lasti Petrola) so bili za eno uro zaprti. In sicer kot neke vrste opozorilo vladi.

“Ne želimo poslovati s podjetji, ki jim je enormni dobiček bolj pomemben od solidarnosti do državljanov in strank v državi, kjer delujejo”

Veliko hrvaško podjetje za prodajo kablov in žic je sporočilo, da je zaradi napovedi tožbe proti Hrvaški odpovedalo pogodbo s Petrolom. Obvestilo družbe Tim Kabel o prekinitvi poslovnega sodelovanja s Petrolom je podpisal lastnik Ivan Topčić. 

“Tim Kabel obvešča javnost, da je danes, 28. decembra 2022, odpovedal pogodbo o poslovnem sodelovanju s slovenskim Petrolom o nakupu goriva na Petrolovih bencinskih servisih,” je sporočil distributer v lasti Ivana Topčića.

Podjetje Tim Kabel ne želi poslovati s podjetji, ki jim je velik dobiček pomembnejši od solidarnosti do državljanov in kupcev v državi, kjer delujejo.

Vlada Republike Hrvaške je v teh težkih in kriznih časih sprejela začasen ukrep za ohranitev standarda državljanov in družbe, ki deluje na ozemlju Hrvaške. V prvih devetih mesecih je družba na račun državljanov ustvarila velik dobiček in kljub temu namerava tožiti Republiko Hrvaško.

“S podjetji, ki ne razumejo težkih razmer za državljane države, v kateri delujejo, ne nameravamo poslovati, še posebej, ker ne pripravljajo tožbe zoper domicilno državo Slovenijo, zato to odločitev javno objavljamo,” piše v pismu ekipe Kabel. 

Petrol napovedal tožbo proti Hrvaški in za eno uro zaprl črpalke

Petrol je sporočil, da njegova ocenjena škoda zaradi regulacije naftnih derivatov na Hrvaškem za leto 2022 znaša 45,6 milijona evrov. Prav tako je Petrol napovedal vložitev odškodninske tožbe in druge ukrepe za zagotovitev vzdržnega finančnega položaja družbe.

Plenkovićevo vlado je Petrol opozoril, da v primeru nadaljevanja regulacije cen pod temi pogoji (trenutno veljavna uredba, ki omejuje tudi marže), nadaljnja dobava naftnih derivatov na hrvaški trg iz skupine Petrol ne bo več mogoča. Napovedali so tudi, da bodo, če se spor ne bo rešil z mediacijo, tožili Hrvaško. Bencinska servisa Petrol in Crodux sta bila včeraj opozorilno zaprta za eno uro.

Minister za gospodarstvo in energetiko Davor Filipović se je sestal z vodstvom Petrola, a srečanje ni minilo v posebej pozitivnem tonu. 

“Moram reči, da sem nad ravnanjem Petrola neprijetno presenečen, ker sem osebno komuniciral z Ino, s sodelavci pa s Petrolom. Mislilo se je tako, da se bodo njihove marže, če bo prišlo do stabilizacije cen na sredozemskem trgu, vrnile na raven šestega meseca, ko so trgovske marže znašale 75 lip,” je povedal Filipović.

“Vendar jim to ni dovolj. Trgovske marže v Sloveniji so 75 lip, radi pa bi veliko višje marže, eno kuno. Komunikacija je tista, kjer Petrol govori o tem, kako težko je poslovati, in v prvih devetih mesecih ustvarili so skoraj 100 milijonov evrov dobička pred obrestmi, davki in amortizacijo, kar jasno nakazuje, da niso v kakšnih hudih težavah,” je opozoril minister za Petrol.

(1 kuna je 0,13 evra)

V Petrolu so za Index pojasnili, da je minister Filipović govoril o rezultatih poslovanja za prvih devet mesecev letošnjega leta na ravni celotne skupine Petrol, ne pa o rezultatih družb Petrol Hrvaška in Crodux.

Spomnimo, leta 2021 je slovenski Petrol s posojilom za skoraj 200 milijonov evrov kupil Crodux. Petrol Hrvaška je tako postal drugi največji dobavitelj naftnih derivatov na Hrvaškem. 

Minister trdi, da je donosnost te naložbe skupine Petrol nižja od pričakovane, samo poslovanje pa je pozitivno. Petrol je Indexu poslal dokumente, iz katerih je razvidno, da je Petrol na Hrvaškem v prvih devetih mesecih letos ustvaril 3.489.352 evrov izgube.

Vir Foto: Zajem zaslona

By A.K.

Komentar: