Hrvaška gre po razpustu parlamenta na predčasne volitve

ByMiha Kovač

15. marca, 2024 ,
Andrej Plenković [Foto: Wikimedia/Estonsko predsedstvo EU2017EE]

Hrvaška gre po razpustu parlamenta na predčasne volitve

Hrvaški parlament je sprejel odločitev o svoji razpustitvi, s čimer so se odprla vrata za predčasne parlamentarne volitve, ki naj bi potekale kasneje letos. Ta odločitev je prejela močno podporo, saj je zanjo glasovalo 143 od 151 poslancev, kar kaže na široko politično soglasje glede potrebe po novih volitvah.

Premier Andrej Plenković, vodja konservativne stranke Hrvaška demokratska skupnost (HDZ), je predlagal možnost izvedbe volitev pred junijskimi volitvami za Evropski parlament, ki so načrtovane od 6. do 9. junija. Točen datum volitev še ni bil določen, vendar se pričakuje, da bo razpisan v kratkem.

Razpust parlamenta prihaja v času, ko se premier Plenković in HDZ soočata z vse večjimi obtožbami o korupciji na visoki ravni s strani opozicije. Te obtožbe so prejšnji mesec na tisoče protestnikov v hrvaški prestolnici spodbudile, da so izrazili svoje nezadovoljstvo z vlado in pozvali k čimprejšnji izvedbi parlamentarnih volitev.

Kljub obtožbam je Plenković zanikal kakršne koli kršitve in se zdi pripravljen soočiti z izzivi na volitvah. HDZ, ki je na oblasti od osamosvojitve Hrvaške leta 1991, naj bi se na prihajajočih volitvah soočila s koalicijo sredinskih in levo usmerjenih strank, ki že napovedujejo skupen nastop.

Poleg parlamentarnih volitev Hrvaško do konca leta čakajo tudi predsedniške volitve, kar pomeni pomembno leto za politično usmeritev države. Hrvaška, z okoli 3,8 milijona prebivalcev in statusom najnovejše članice Evropske unije, ostaja eno od najrevnejših gospodarstev v bloku, ki se v veliki meri zanaša na prihodke iz turizma ob obali Jadranskega morja.

S prihajajočimi volitvami bo Hrvaška imela priložnost za nov začetek in morebitne spremembe v svoji politični krajini, kar bo morda vplivalo tudi na njeno ekonomsko prihodnost.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Estonsko predsedstvo EU2017EE