Hrvaška je najbolj priljubljena destinacija Slovencev

Hrvaška je najbolj priljubljena destinacija Slovencev. Letošnje poletje je več kot polovica slovenskega prebivalstva potovala zasebno, med letnimi počitnicami pa je bilo opravljenih okoli 2,3 milijona turističnih potovanj. Od tega največ v tujino, najbolj priljubljena destinacija pa je bila Hrvaška. To je prvič po epidemiji covida-19, da se je razmerje med potovanji v državi in ​​tujini obrnilo.

57 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih najmanj 15 let, se je v tretjem letošnjem četrtletju odpravilo na vsaj eno turistično potovanje, zasebno in/ali poslovno. Največ je bilo zasebnih potovanj, na to pot je potovalo 989.000 prebivalcev Slovenije (56 odstotkov). Med tistimi, ki so bili na turističnem potovanju, jih je bilo 10 odstotkov službenih.

Največji delež udeležencev turističnih potovanj je bilo zaposlenih (67 odstotkov), sledijo pa jim upokojenci (18 odstotkov), kažejo podatki SURS.

Največ turističnih potovanj, 64 odstotkov, je bilo opravljenih v tujini. Skoraj vsa potovanja so bila zasebne narave, povečalo pa se je tudi število potovanj v tujino glede na enako obdobje lani. Hrvaška je tudi letos najbolj priljubljena tuja destinacija, za katero se na zasebnih potovanjih odloči 70 odstotkov domačih turistov.

Prebivalci Slovenije so v poletnih mesecih skupno ustvarili več kot 13 milijonov prenočitev. Od tega jih je približno 2,6 milijona ustvarjenih v domovini, nekaj več kot 10,7 milijona pa v tujini. V opazovanem obdobju je posamezno zasebno potovanje obsegalo povprečno šest prenočitev. Zasebno potovanje v Sloveniji je v povprečju trajalo 3,2 prenočitve, v tujini pa 7,6 prenočitve.

Slovenski turisti, ki so potovali v tujino, so večinoma bivali v najetih nastanitvenih objektih, v Sloveniji pa v nenajemniških. Na enodnevni izlet v tujino se je odpravilo devet odstotkov prebivalcev. Med ciljnimi državami enodnevnih turističnih obiskov sta prevladovali sosednja Hrvaška (46 odstotkov) in Italija (33 odstotkov).

Vir: SURS Foto: Pexel (Vincent Rivaud)