Hrvaška: Milanović napovedal kandidaturo za premierja

ByA.K.

16. marca, 2024 , ,
Zoran Milanović [Foto: Wikimedia/ Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL/Socialno Demokratična Stranka Hrvaške]

Hrvaška: Milanović napovedal kandidaturo za premierja

V boju za vodenje hrvaške vlade je predsednik Zoran Milanović, vodja največje opozicijske stranke SDP, napovedal svojo kandidaturo za premierski stolček na prihajajočih parlamentarnih volitvah, ki bodo potekale 17. aprila. Milanović, ki je svojo odločitev oznanil v petek, je svojim članom na sestanku glavnega odbora stranke obljubil, da bodo skupaj končali “hrvaško tragedijo”, poroča portal N1. Milanović, ki je v preteklosti že vodil državo kot premier, je zatrdil, da bo kandidiral kot neodvisni in nestrankarski kandidat na listi SDP in da bo svoj trenutni položaj predsednika države zapustil šele po zmagi na volitvah.

V svojem govoru je poudaril zgodovino stranke, ki je državo vodila z dostojanstvom, brez korupcijskih škandalov, in obljubil zmago na volitvah. Predsednik SDP Peđa Grbin je izrazil obtožbe na račun vladajoče stranke HDZ in premierja Andreja Plenkovića, očitajoč jim korupcijo in rušenje demokratičnih institucij. Ob tem je poudaril, da je bila odločitev o Milanovićevi kandidaturi temeljito premišljena.

Grbin je tudi pozval hrvaško ustavno sodišče, naj razjasni pravna vprašanja glede Milanovićeve kandidature, zlasti v luči kritik, ki zahtevajo njegov predhodni odstop s položaja predsednika. Kljub tem pravnim dilemam je Milanović, ki velja za najpopularnejšega hrvaškega politika po anketah javnega mnenja, izrazil prepričanje v svojo zmago in obljubil, da bo SDP nadaljeval s svojim poslanstvom gradnje institucij.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Wikimedia/ Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL/Socialno Demokratična Stranka Hrvaške