Hrvaški mediji pred turistično sezono opozarjajo na visoke cene kave

Hrvaška [Foto: Pexels]

Hrvaški mediji pred turistično sezono opozarjajo na visoke cene kave

Cene kave so visoke pred bližajočo se turistično sezono opozarjajo hrvaški mediji. Rast cen kavnih napitkov v primerjavi s preteklim letom opažajo v Dalmaciji, Istri in na Kvarnerju, kjer kava z mlekom ponekod stane celo šest evrov.

Po podatkih Eurostata se je cena kave na Hrvaškem od marca lani do marca letos zvišala za 7,4 odstotka, kar je največ med državami EU, kjer se je v približno polovici držav članic kava pocenila, na ravni celotnega EU pa se je zvišala za en odstotek.

V Dalmaciji je po cenah kave med rekorderji otok Hvar. Hrvaški časopis Večernji list je kot primer navedel eno od kavarn na rivi, kjer je kava z mlekom februarja lani stala tri evre, poleti 4,10 evra, danes pa je že 4,50 evra. Hrvaški portal Net je kot eno od najdražjih izpostavil kavo v enem od opatijskih hotelov na elitni lokaciji, kjer kava z mlekom stane šest evrov. Fotografijo računa je poslal eden od bralcev portala, ki je ob njej zapisal: “Če ste mislili, da je Hvar drag, je Opatija nora.”

Visoke cene zaradi pogleda na morje

Predsednik združenja gostincev Kvarnerja in Istre Vedran Jakominić je za portal hrvaške televizije N1 priznal, da so cene kave res visoke, a da je zgražanje nad njimi nepotrebno. Poudaril je, da je cena v omenjenem hotelu v Opatiji visoka zaradi lokacije, pogleda na morje in podobno. “To so vrhunske lokacije, kjer ceno oblikuje povpraševanje,” je povedal. Dodal je, da hotel s to ceno želi “odvrniti sprehajalce od tega, da tam sedijo in motijo goste”. Poudaril je, da je v Opatiji mogoče najti tudi kavarne, kjer kava stane evro in pol.

Jakominić meni, da Hrvaška potrebuje višje cene in manj gostov, saj bi to prispevalo k boljši kakovosti storitev in zmanjšanju pritiska na turistične destinacije.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels