Na potovanju po bujnem podeželju severne Hrvaške boste srečali zgodovinske utrdbe, srednjeveške gradove in čudovite valovite griče.

Med raziskovanjem muzejskih eksponatov, starih kapelic in zgodovinskih vinogradov, boste odkrili romantične mite in krvave legende. In seveda, tradicionalno kuhinjo, jedi, ki so se skozi generacije izpopolnjevale in so postrežene v tipičnem hrvaškem slogu.

Hrvaško Zagorje

Zagorje pomeni »zaledje« ali »za hribi«. Od glavnega mesta Zagreba ga loči impozantna gora Medvednica. Lepa in hribovita regija je posejana z zanimivimi kulturnimi znamenitostmi, vključno z Velikim Taborom, enim najbolj znanih in priljubljenih hrvaških gradov. Grad leži na vrhu hriba, 60 km severozahodno od Zagreba. Obkrožajo ga koruzna polja in gozdovi, zato je vožnja do tja še posebej slikovita.

Panorama Zagorja/ Foto:  Wikimedia Commons

Najstarejši del Velikega Tabora je bil zgrajen sredi 15. stoletja. Danes kot peterokotnik, obdan s štirimi polkrožnimi stolpi, dominira nad okoliško pokrajino. Grad ima tragično legendo – mladenka Veronika Desinić naj bi ujezila grofa. Pobegnila je z njegovim sinom, zato jo je grof dal utopiti na grajskem dvorišču. Leta pozneje so v času obnove gradu odkrili lobanjo, za katero domnevajo, da je pripadala prav njej. Danes jo hranijo v kapeli.

Trakoščan

Morda bolj mirna, vsekakor pa enako slikovita izletniška destinacija je grad Trakošćan. 215 hektarjev urejenih površin in mirno jezero za čolnarjenje. Grad, ki so ga zasedli aristokratski Draškovići, je danes odprt za javnost. Sprehajate se lahko po sobanah, napolnjenih z originalnim pohištvom, ki pripada družini, ter portreti, umetniškimi deli in nekaj orožja. Julijana Erdödy Drašković, ki je bila prva akademsko izobražena slikarka na Hrvaškem, je imela tukaj atelje. Ohranjen je v prvotnem stanju.

Nobena kulturna pot po Zagorju pa ni popolna brez obiska cerkve Device Marije Jeruzalemske. Baročna cerkev iz 60-ih let 17. stoletja je priljubljeno romarsko mesto in vrhunska turistična destinacija, v kateri so številne freske, kipi in druga verska umetniška dela.

Zagorski del potovanja lahko zaključite z obiskom Muzeja krapinskih neandertalcev. Fascinanten muzej pripoveduje o neandertalskih kosteh, ki so jih odkrili prav tukaj leta 1899. Našli so fosilizirane ostanke kar 24-ih zgodnjih neandertalcev, vključno z lobanjami in zobmi, nekateri  so na ogled tudi v muzeju. Pred muzejem je sprehajalna pot, ki vas popelje na hrib do mesta, kjer so našli posmrtne ostanke.

Međimurje

V Međimurju se vaše kulturno popotovanje lahko nadaljuje z izletom na grad Čakovec (znan tudi kot Zrinski grad), največjo srednjeveško utrdbo v županiji. Leži v osrčju Zrinskega parka. V njej je zelo cenjen Međimurski županijski muzej, ki ima pet ločenih razstavnih oddelkov. Oddelki zajemajo arheologijo, etnologijo, kulturno zgodovino, zgodovino in umetniško galerijo. V poletnih mesecih se grajski atrij uporablja tudi kot gledališče na prostem.

Vinski navdušenci bodo svoje potovanje po regiji nadaljevali z ogledom međimurske vinske ceste. To je 30 km rodovitnega terena, ki pelje mimo zgodovinskih vinogradov, starodavnih kleti s staromodnimi vinskimi stiskalnicami in priložnosti za resno degustacijo.

Vinogradi v vasi Železna Gora v međimurski vinski podregiji/ Foto: Silverije – Lastno delo, CC BY-SA 3.0

Tu pridelujejo znane sorte, kot so sauvignon blanc, chardonnay, modri pinot in cabernet sauvignon, vendar je Međimurje znano predvsem po pušipelu, osvežilnem belem vinu svetlo slamnate barve. Našli boste kar petdeset možnih postankov za degustacijo vin. 

Severno hrvaška kuhinja

Ko je raziskovanje končano, se usedite in uživajte v okusih in gostoljubnosti regije. Hrvaška kuhinja ima številne različice, Zagorje in Međimurje slovita po krepkih mesnih jedeh, juhah, sladkovodnih ribah in lokalnih sirih, ki jih lahko poskusite na tipičnem meniju v tradicionalnih restavracijah. Predlagamo, da obrok zaključite s krapci, kmečkim pecivom s sirom, orehi in jabolki.

Vir: Euronews

Naslovna fotografija: Veliki Tabor (Veliki tabor) je grad in muzej iz sredine 15. stoletja/ avtor: Tomislav Sebalj