HSE: Hekerji odkupnino zahtevajo v bitcoinih

Po nedavnem napadu na informacijski sistem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) naj bi hekerji zdaj res poslali zahtevo za odkupnino. Po neuradnih informacijah naj bi napadalci za vsak gigabajt zaklenjenih dokumentov zahtevali en bitcoin, kar ob zadnjem tečaju predstavlja vrednost dobrih 34 tisoč evrov. Trenutno ni znano, koliko podatkov so napadalci dejansko zaklenili.

Vodstvo HSE se je po posvetu z varnostnimi organi odločilo, da zadeve za medije ne bodo komentirali, so pa prejšnji teden to informacijo zanikali, ko so poročali o prvem zahtevku za odkupnino. Uradne ugotovitve, ki jih je delil direktor urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete, kažejo, da so napadalci prvič nepooblaščeno vstopili v sistem HSE v noči srede na četrtek in da je napad nato okrepil v noči s petka na soboto.

Gre za napad z izsiljevalskim virusom, pri katerem hekerji zaklenejo dostop do podatkov in zahtevajo odkupnino za ponovno dostopanje do njih. Kljub napadu so v HSE ocenili, da ne bodo utrpeli večje poslovne škode. Vse podrobnosti o preiskavi in morebitnih ukrepih, ki jih bo HSE sprejel v zvezi z napadom, ostajajo za zdaj nerazkrite.

vir; Foto: Portal24

Ne spreglejte…

HSE zanika zahtevek za odkupnino po kibernetskem napadu

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so odločno zanikali poročanje TV Slovenija, ki je trdila, da so od hekerjev, ki so nedavno vdrli v njihov sistem, prejeli zahtevek za milijonsko odkupnino. HSE trdi, da ključni sistemi po kibernetskem napadu še vedno delujejo. Prav tako so poudarili, da je sistem za alarmiranje v primeru visokih voda ves čas nemoteno deloval, medtem ko delovanje sistema za trgovanje z električno energijo ni bilo prekinjeno, vendar so iz previdnosti nekoliko omejili izvajanje posameznih poslov… več tukaj.