Hujše nepravilnosti: Inšpektorji začasno zaprli pet gostinskih obratov

ByMiha Kovač

18. maja, 2024
Zabava [Foto: Freepik]

Hujše nepravilnosti: Inšpektorji začasno zaprli pet gostinskih obratov

Od novembra lani do maja letos so inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opravili nadzor v 732 obratih javne prehrane. Zaradi ugotovljenih hujših nepravilnosti so petim obratom odredili začasno zaprtje, poroča Delo.

Hude nepravilnosti so bile zabeležene v različnih vrstah obratov, med njimi gostilna, bar, slaščičarna, kavarna in okrepčevalnica. Lokacijsko gre za obrate, ki jih upravljajo trije samostojni podjetniki, okrepčevalnica v domu starejših in družba z omejeno odgovornostjo, razpršene po celotni Sloveniji.

Od petih obratov sta dva že odpravila ugotovljene nepravilnosti. V enem obratu trenutno prenavljajo kuhinjo, eden je opustil svojo dejavnost, v enem primeru pa dejavnost nadaljujejo zgolj s prodajo pijač.

Inšpektorji so med nadzori ugotovili slabše sanitarno-tehnične pogoje in pomanjkljivo znanje zaposlenih, kar je posledica pomanjkanja usposobljenega kadra. To vpliva na ustreznost ravnanja z živili. Poleg tega so zaznali pomanjkljivosti pri sledljivosti živil in dokumentaciji.

Po poročanju Dela je med peterico gostinskih lokalov tudi poslovna enota, ki jo ima v lasti družba, ki upravlja eno od prestižnejših slovenskih gostiln.

Nadzor nad varnostjo hrane in ustreznimi pogoji v gostinskih obratih je ključnega pomena za zagotavljanje zdravja potrošnikov, zato bodo inšpekcijski pregledi nadaljevali tudi v prihodnje.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: