Humus: Preprost recept za okusen domač namaz
Humus, ta kremasta in aromatična pašteta iz čičerike, je že dolgo ena izmed temeljnih sestavin bližnjevzhodne kuhinje, ki je osvojila svet. Ne samo, da je okusen, ampak je tudi izjemno zdrav in univerzalen – popoln kot namaz, priloga ali celo kot glavna jed. Z nekaj preprostimi sestavinami in malo spretnosti lahko pričarate popoln humus kar doma.
Za pripravo domačega humusa boste potrebovali naslednje sestavine:
- 1 skodelica kuhane čičerike (lahko uporabite tudi konzervirano, vendar sveže kuhana daje boljši okus),
- 2 žlici tahinija (sezamova pasta),
- 2 žlici svežega limoninega soka,
- 2 stroka česna, zdrobljena,
- 1/2 čajne žličke soli,
- 1/4 čajne žličke kumine (po želji),
- 2 do 3 žlice oljčnega olja,
- 2 do 3 žlice vode (za prilagoditev gostote),
- paprika in sveži peteršilj za okrasitev.
Navodila za pripravo
Če uporabljate svežo čičeriko, jo morate najprej namočiti čez noč, nato pa skuhati do mehkega. Če uporabljate konzervirano čičeriko, jo odcedite in splaknite pod tekočo vodo.
V mešalnik ali multipraktik dodajte odcejeno čičeriko, tahini, limonin sok, zdrobljen česen, sol in kumino. Mešajte na visoki hitrosti, dokler zmes ne postane gladka.
Med mešanjem počasi dodajajte oljčno olje in vodo, dokler ne dosežete želene gostote in kremnosti. Za lažje mešanje lahko uporabite lopatico za strganje ob robu posode.
Preizkusite humus in po potrebi prilagodite okus s soljo, limoninim sokom ali tahinijem. Humus mora biti ravno prav slan, z rahlo kislostjo in bogatim okusom sezama.
Humus prenesite v servirno posodo, z žlico naredite vdolbino v sredini in prelijte z malo oljčnega olja. Za dekoracijo potresite s papriko in svežim peteršiljem. Predlagamo, da ob svežem namazu postrežete tudi domače naan kruhke, recept zanje najdete TUKAJ.
Humus lahko hranite v hladilniku v zaprti posodi do 5 dni, tako da lahko uživate v njegovem čudovitem okusu skozi cel teden. Dober tek!
Portal24; Foto: Freepik