Hutiji napadli ladjo v Arabskem morju: Nova dimenzija uporniških sposobnosti

Ladja [Foto: Freepik [Fotografija je simbolna]]

Hutiji napadli ladjo v Arabskem morju: Nova dimenzija uporniških sposobnosti

Kontejnerska ladja s portugalsko zastavo, imenovana MSC Orion, je bila v oddaljenem delu Arabskega morja tarča napada z dronom. Ta dogodek je povzročil znatno zaskrbljenost med mednarodnimi analitiki in vladami zaradi nove ravni zmogljivosti, ki so jo pokazali jemenski uporniki Hutiji, ki jih podpira Iran.

Napad, ki se je zgodil prejšnji petek, približno 600 kilometrov od obale Jemna, predstavlja prvi tovrstni globokomorski napad, za katerega so Hutiji prevzeli odgovornost. Incident nakazuje možnost, da Hutiji – ali njihov podpornik, Iran – zdaj lahko izvajajo napade daleč v Indijskem oceanu. Združeni pomorski informacijski center je sporočil, da je ladja, ki je bila na poti v Oman, utrpela le manjšo škodo, vsi člani posadke pa so ostali nepoškodovani. Na krovu so našli ostanke, za katere se verjame, da so od brezpilotnega letala.

Odziv

MSC Orion, ki ga upravlja londonsko podjetje Zodiac Maritime, last izraelskega milijarderja Eyala Oferja, je bil verjetno izbran kot tarča zaradi svoje domnevne izraelske povezave. Napad je sprožil vprašanja o Hutijevih zmogljivostih, saj njihovo tradicionalno območje delovanja obsega Rdeče morje, Adenski zaliv in ožino Bab el-Mandeb, ki so precej bližje jemenski obali.

Analitiki in zahodne države so že več let opozarjali na vlogo Iranapri oskrbovanju Hutijev v njihovi dolgotrajni vojni v Jemnu, vključno z napadom na savdska naftna polja leta 2019, ki je začasno močno zmanjšal proizvodnjo energije v Savdski Arabiji. Poleg tega je Iran nedavno zasegel ladjo MSC Aries s portugalsko zastavo, le nekaj dni pred novim brezpilotnim napadom na Izrael.

Hutiji trdijo, da so njihovi napadi na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu usmerjeni proti Izraelu, s ciljem pritisniti na državo, da konča vojno proti Hamasu v Gazi. Te napetosti so še bolj poudarjene po nedavnih napadih Hamasovih skrajnežev na Izrael, ki so zahtevali več kot 1200 življenj.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik