ICJ bo odločalo o ustavitvi izraelske ofenzive na Rafo in umiku iz Gaze

Sodišče [Foto: Pexels]

ICJ bo odločalo o ustavitvi izraelske ofenzive na Rafo in umiku iz Gaze

Sodniki na najvišjem sodišču Združenih narodov (ICJ) bodo danes odločali o zahtevi Južne Afrike, naj se Izraelu ukaže, da ustavi ofenzivo na Rafo in se umakne iz Gaze. Ta zahteva je del širšega primera, v katerem Južna Afrika obtožuje Izrael genocida. Južnoafriški odvetniki so prejšnji teden prosili sodišče, naj uvede nujne ukrepe in ustavi izraelske napade na južno mesto Gaze, da bi zagotovili preživetje palestinskega ljudstva.

Razsodbe Mednarodnega sodišča (ICJ), znanega tudi kot Svetovno sodišče, so dokončne in zavezujoče, vendar so bile v preteklosti pogosto prezrte, saj sodišče nima izvršilnih pooblastil.

Izrael je večkrat zavrnil obtožbe o genocidu kot neutemeljene, na sodišču pa trdi, da so operacije v Gazi samoobramba, usmerjene proti militantni skupini Hamas, ki je 7. oktobra napadla Izrael. Tiskovni predstavnik izraelske vlade je v četrtek izjavil, da “nobena sila na Zemlji ne bo ustavila Izraela pri zaščiti svojih državljanov in napadu na Hamas v Gazi”. Izraelski vojaški predstavnik je dejal, da vojska deluje “previdno in natančno” v Rafi, kamor se je zateklo več sto tisoč Palestincev pred izraelskimi bombardiranji in operacijami drugod v palestinski enklavi.

Kakšne so posledice odločitve sodišče?

Odločitev najvišjega pravnega organa ZN proti Izraelu bi lahko povzročila večji diplomatski pritisk na vlado premierja Benjamina Netanjahuja. Več evropskih držav je v sredo napovedalo priznanje palestinske države, glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) pa je v ponedeljek sporočil, da je vložil prošnjo za naloge za prijetje Netanjahuja, obrambnega ministra Yoava Gallanta in voditeljev Hamasa.

ICC preganja posameznike zaradi domnevnih vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida, medtem ko je ICJ najvišji organ ZN za spore med državami. ICJ je pred tem zavrnilo zahtevo Izraela, da zavrže celoten primer, in mu naložilo, naj prepreči dejanja genocida nad Palestinci ter omogoči pretok pomoči, ne da bi ustavilo izraelske vojaške operacije.

Izrael je napad na Gazo začel po tem, ko so skrajneži pod vodstvom Hamasa vdrli v južni Izrael, ubili 1200 ljudi in zajeli več kot 250 talcev, kažejo izraelski podatki. Od takrat naj bi bilo v ofenzivi ubitih več kot 35.000 Palestincev, poroča zdravstveno ministrstvo v Gazi, ki ga vodi Hamas.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels