ICJ: Izrael naj prepreči genocid, ofenzive naj ne ustavi

Mednarodno sodišče (ICJ) je danes Izraelu naložilo, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da prepreči dejanja genocida, vendar ni zahtevalo takojšnjega konca izraelske ofenzive v Gazi. Razsodba je sprožila veliko odzivov in komentarjev tako iz mednarodne skupnosti kot tudi od vpletenih strani.

ICJ je razsodilo, da ima pristojnost za obravnavo argumentov tožilstva v zvezi z genocidom in zavrnilo zahtevo Izraela za zavrnitev primera. Tožilstvo trdi, da so dejanja Izraela v Gazi povezana z genocidom in je zahtevalo nujno prekinitev izraelske ofenzive. Sodišče je odločilo, da Izrael sprejme vse ukrepe, ki so v njegovi moči, da prepreči genocid in kaznuje vse, ki so vpleteni v spodbujanje takšnih dejanj.

V zaslišanju pred ICJ, je Južna Afrika zahtevala takojšnjo ustavitev izraelske zračne in kopenske ofenzive na palestinsko enklavo Gazo, ki naj bi imela za cilj “izpraznitev” območja. Odločitev ICJ je bila izglasovana z veliko večino, s 15 glasovi za in dvema proti.

Izrael ne potrebuje moralnega predavanja

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je izrazil pričakovanje, da bo Izrael upošteval ukrepe ICJ: “Izrael bi moral zagotoviti osnovne storitve in humanitarno pomoč v Gazi. Od Izraela pričakujemo, da bo kot samooklicana demokracija in država, ki spoštuje vladavino prava, spoštoval ukrepe, ki jih je naložilo ICJ. Južnoafriška republika ne bo pasivna opazovalka medtem ko se dogajajo zločini. Trdno sem prepričan, da si je treba konkretneje prizadevati za prekinitev ognja.”

Kljub odločitvi ICJ pa so izraelski ministri izrazili odpor do njenih nalog. Izraelski obrambni minister Yoav Gallant je zavrnil sodbe ICJ, zatrdil, da Izrael ne potrebuje moralnih lekcij o razlikovanju med teroristi in civilisti v Gazi. Hkrati je izrazil zaupanje v delo izraelskih varnostnih agencij pri boju proti terorističnim organizacijam, kot je Hamas.

Izraelski zunanji minister Israel Katz je na družbenih omrežjih poudaril, da je Izrael zavezan mednarodnemu pravu in da ne bo odstopal od svojega prava do samoobrambe. Prav tako je izrazil svojo hvaležnost in ponos do izraelske pravne ekipe, ki je zastopala državo v primeru pred ICJ.

Odziv Hamasa

Hamas, palestinska islamska teroristična skupina, pa je pozdravil odločitev ICJ in pozval k izvršitvi njihovih nalog. Visoki uradnik Sami Abu Zuhri je dejal, da te odločitve prispevajo k izolaciji Izraela in razkrivanju njegovih dejanj v Gazi. Hamas poziva, da se izvršijo odločbe sodišča in da Izrael prevzame odgovornost za svoja dejanja.

Vendar pa obstaja tudi resna zaskrbljenost glede morebitnega nadaljnjega poslabšanja razmer v Gazi. Meddržavno sodišče opozarja, da so razmere že zdaj katastrofalne in da je nujna takojšnja uvedba začasnih ukrepov. Sodišče meni, da obstaja realna in neposredna nevarnost za še večje trpljenje in kršitve pravic, če se ne ukrepa nemudoma.

Odziv Netanjahuja

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obtožbe o genocidu označil za neutemeljene in obtožil Pretorio, da podpira Hamas. Netanjahu je poudaril, da se Izrael ne bo ustavil, ne glede na pritiske mednarodne skupnosti.

Konvencija o genocidu iz leta 1948 opredeljuje genocid kot “dejanja, storjena z namenom, da se v celoti ali delno uniči narodna, etnična, rasna ali verska skupina”. Konflikt med Izraelom in Gazo je že dolgo središče mednarodnih napetosti. Odločitev ICJ ima lahko pomembne posledice za nadaljnji potek dogodkov v regiji.

vir; Foto: Pexels; Portal24