Igor Omerza: nova knjiga o Igorju Bavčarju in delovanju UDBE v Sloveniji

ByUredništvo

13. decembra, 2023
Igor Omerza z novo knjigo Igor Bavčar Deviacija [Foto: Portal24/E.K.]

Na predstavitvi nove knjige Igorja Omerze o tem, kako je Igorja Bavčarja zalezovala in nadzorovala tajna politična policija, je na vprašanje o svoji izkušnji s premierjem Robertom Golobom Igor Bavčar odgovoril: “To bom pa napisal v svoji knjigi!

Raziskovalec in publicist Igor Omerza je danes v Ljubljani predstavil novo knjigo z naslovom Igor Bavčar – Deviacija. Knjiga opisuje, kako je nekdanja Služba državne varnosti, imenovana tudi Udba, v prejšnjem sistemu tajno spremljala Igorja Bavčarja.

Igor Bavčar in Igor Omerza na predstavitvi nove knjige [Foto: Portal24/E.K.]

Igor Omerza je dejal, da je Udba Bavčarja v dokumentih prvič omenila leta 1982 in ga spremljala do 19. aprila 1990. V knjigi se je posebej razpisal o letu 1988, ki je bilo po njegovih besedah prelomno leto za socialistično Slovenijo in tudi za Bavčarja samega. Pri tem je opisal njegovo vlogo v sodnem procesu proti četverici JBTZ.

Igor Bavčar Deviacija je naslov nove knjige iz zbirke knjig o politikih, ki so izvedli osamosvojitev in zrušili prejšnji režim, za katerega ohranitev in ohranitev Jugoslavije je delala SDV (služba državne varnosti, imenovana tudi Udba, kratica za Uprava državne bezbednosti).

“V knjigi tudi prvič objavljam dokumente, kako je Bavčar v funkciji ‘poveljnika’ velikega odbora, januarja 1989 stresel zvezni vrh Udbe in režima v Beogradu, predvsem s svojim bojevitim nastopom v stari Gorici (decembra 1988), zaradi katerega so resno razmišljali, da bi ga skupaj z mano, Romanom Leljakom, Melito Zajc in Miranom Lesjakom aretirali,” je v knjigi zapisal Igor Omerza.

Vabilo na predstavitev knjige za medije

Igor Bavčar se je po prevzemu vodenja Istrabenza znašel v precejšnjih težavah in celo v zaporu. Sodno pravdanje Bavčarja na evropski ravni zaradi nepoštenega sojenja še poteka.

Na predstavitvi knjige je Bavčar o teh postopkih povedal, da se je enako kot že nekdanji pravosodni minister Klemenčič, osramotila tudi sedanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD), ker je komentirala odločanje sodišča, ki še ni končano.

Foto: Portal24/EK