Imate radi kislo zelje? Privoščite si krožnik legendarne jote.

Jota je jed, ki je v Sloveniji izjemno priljubljena. Glavne sestavine jote so fižol, kislo zelje ali repa, suho meso, čebula in česen. Ta jed je veljala za jed siromakov in so jo največkrat pripravljali v zimskem delu leta, nekateri ji pravijo tudi zimska mineštra. Za pripravo jedi boste potrebovali dve uri. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.

Sestavine, ki jih boste potrebovali?

  • 200 g pisanega fižola
  • 500 g kislega zelja
  • 300 g krompirja
  • 400 g suhih reber ali drugega suhega mesa
  • 100 g sesekljane pancete
  • 4 stroki česna, drobno sesekljani
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • Sol, po okusu
  • Poper, po okusu
  • lovorjev listi

Postopek priprave

Fižol namočite čez noč in naslednji dan ocedite. Dajte fižol v hladno vodo in na kratko zavremo, odcedimo in ponovno zavremo. 

Kislo zelje operite in dajte v posebno posodo z rebri ter dajte kuhat. Fižolu dodajte narezano panceto z lovorovim listom in česnom ter paradižnikov koncentrat, sol in poper. 

Krompir olupite, operite in narežite na kocke ter skuhajte. Nato fižolu dodajte kuhan krompir. 

Ko so rebra pečena, jih ločite od kosti in narežite, kislo zelje pa odcedite. K fižolu dodajte meso in zelje ter vse skupaj dobro premešajte. Po potrebi dolijte vodo, v kateri sta se kuhala zelje in meso, ter pustite, da malo pokuha. Poskusite in po želji začinite še z malo soli in popra. 

vir Foto: Shutterstock

Ne spreglejte…

Kislo zelje – znižuje holesterol, pospešuje hujšanje, krepi imunski sistem…

Kislo zelje – znižuje holesterol, pospešuje hujšanje, krepi imunski sistem… Kislo zelje zaradi svojih bogatih hranilnih vrednosti prinaša številne koristi za naše zdravje. Je odličen vir vitaminov B in C, vlaknin, antioksidantov, kalija, kalcija, magnezija, fosforja in mangana.

Poleg tega je ta okusna zelenjava izjemno nizkokalorična in vsebuje le 25 kalorij na 100 gramov, zaradi česar jo lahko pojemo, kolikor želimo, brez strahu, da bi se zredili… več tukaj.

By A.K.

Komentar: