Imenujemo ga med, a nima nobene zveze s čebelami

ByAna Koren

27. aprila, 2023
freepick

Imenujemo ga med, a nima nobene zveze s čebelami

Regratov med ni pridelek čebel, temveč sirup iz cvetov, vode in sladkorja. Njegova konsistenca je redkejša od večine vrst pravega medu, vendar je po videzu in barvi podobna čebeljemu medu. Regrat je rastlina, ki spomladi prekrije travnike in trate. Dolgo časa je veljal za neuporaben plevel, danes vemo, da vsebuje veliko koristnih spojin, ki blagodejno vplivajo na naše telo. 

Ima presenetljivo podoben okus tradicionalnemu medu in ga zlahka vključite v svojo prehrano. Je odličen nadomestek medu za vegane ali tiste, ki so alergični na čebelji med. Je odličen dodatek toastu, tortam, palačinkam in piškotom, uporablja pa se lahko enako kot med v čaju in drugih napitkih. 

Nabiranje regrata

Nabiranje regrata je razmeroma enostaven postopek. Cvetove nabiramo aprila in maja na travnikih stran od cest. Toplo, sončno in suho vreme je idealno za nabiranje rož. Cvetove je priporočljivo uporabiti takoj po obiranju, saj bodo tako najbolje ohranile svoje zdravilne lastnosti.

Priprava

Za pripravo tega sladkega sirupa potrebujemo regratove cvetove, vodo, sladkor, limono, lonec za kuhanje, leseno mešalko, cedilo in gazo za pasiranje.

Regratove cvetove najprej dobro operemo in odrežemo zelene dele, pustimo le rumene cvetne liste. Odstranjevanje zelenih delov, ki držijo cvetne liste, ni potrebno, je pa priporočljivo, ker lahko medu dajo grenak in neželen okus.

Nato v večjo posodo damo regratove cvetne liste in jih prelijemo z vrelo vodo ter pustimo namakati čez noč. Naslednji dan tekočino precedimo skozi cedilo in gazo, dodamo sladkor in na rezine narezano limono. Zmes med občasnim mešanjem segrevajte na zmernem ognju, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

Zmanjšajte ogenj in zmes med občasnim mešanjem kuhajte približno 1 uro, dokler se ne zgosti in dobi konsistenco medu. Ko se “med” ohladi, ga nadevamo v kozarce in shranimo na suhem in hladnem mestu. 

vir Foto: Frepick