IMF je zvišal obete glede svetovne gospodarske rasti

ByAna Koren

1. februarja, 2023 , ,

IMF: Obeti za recesijo so se zmanjšali

Mednarodni denarni sklad (IMF) je obete glede svetovne rasti v letu 2023 zaradi “presenetljivo prožnega” povpraševanja v ZDA in Evropi, nižjih stroškov energije in ponovnega odpiranja kitajskega gospodarstva, nekoliko zvišal.

IMF ob opozorilih, da bi lahko svet zlahka padel v recesijo pravi, da bo svetovna rast še vedno padla na 2,9 odstotka leta 2023 s 3,4 odstotka leta 2022, vendar njegove najnovejše napovedi svetovnega gospodarskega obeta kažejo izboljšanje oktobrske napovedi 2,7-odstotne rasti letos.

IMF je za leto 2024 dejal, da se bo svetovna rast rahlo pospešila na 3,1 odstotka. To je desetinka odstotne točke pod njegovo oktobrsko napovedjo. Polni učinek ostrejših dvigov obrestnih mer centralne banke namreč upočasni povpraševanje.

“Tveganja recesije zmanjšana”

Glavni ekonomist IMF Pierre-Olivier Gourinchas je dejal, da so se tveganja recesije zmanjšala in da centralne banke napredujejo pri obvladovanju inflacije. Dejal je, da je potrebno več dela za zajezitev cen. Prišlo bi lahko tudi do novih motenj in sicer zaradi nadaljnje stopnjevanja vojne v Ukrajini in boja Kitajske proti covidu-19, je dodal.

“Moramo biti pripravljeni pričakovati nepričakovano. Vendar bi to lahko predstavljalo prelomnico, z doseženo rastjo in padcem inflacije,” je Gourinchas povedal novinarjem o obetih za leto 2023.

V svojih napovedih BDP za leto 2023 je IMF dejal, da zdaj pričakuje, da bo BDP ZDA zrasel za 1,4 odstotka, kar je več od 1-odstotne napovedi oktobra in po rasti 2,0 odstotka leta 2022. Navedel je večjo potrošnjo in naložbe od pričakovanih v tretjem četrtletju 2022, močan trg dela in močna potrošniška ravnovesja.

IMF pravi, da je evroobmočje doseglo podobne dobičke. Zdaj napovedana rast za Evropo v letu 2023 je tako 0,7 odstotka. To je več od 0,5 odstotka v oktobrskih napovedih, po 3,5 odstotni rasti v letu 2022. IMF je dejal, da se je Evropa hitreje prilagodila višjim stroškom energije kot pričakovano, regiji so pomagale nižje cene energije.

Združeno kraljestvo je bilo edino večje razvito gospodarstvo, za katerega je IMF letos napovedal recesijo. BDP se je pri tem zmanjšal za 0,6 odstotka, saj se gospodinjstva spopadajo z naraščajočimi življenjskimi stroški, vključno z energijo in hipotekami.

Obeti za rast Kitajske so se povečali

IMF je svoje obete glede kitajske rasti v letu 2023, s 4,4 odstotne oktobrske napovedi občutno zvišal in sicer na 5,2 odstotka. Politika “ničelnega boja proti covidu” je stopnjo rasti Kitajske v letu 2022 namreč znižala na 3 odstotke. To je pod svetovnim povprečjem za prvič po več kot 40 letih. A spodbuda za ponovno mobilnost Kitajcev bo kratkotrajna, trdi IMF.

vir Foto: Pexels