IMF: Umetna inteligenca ogroža 40 odstotkov delovnih mest po svetu

ByA.K.

15. januarja, 2024 , ,
Foto: PixabayFoto: Pixabay

IMF: Umetna inteligenca ogroža 40 odstotkov delovnih mest po svetu

Vodja Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Kristalina Georgieva, je opozorila, da bo umetna inteligenca (AI) vplivala na najmanj 40 odstotkov delovnih mest po vsem svetu, kar zahteva nujne ukrepe s strani držav. Georgieva poudarja, da je ključno, da se zgradijo mreže socialne varnosti, ki bodo pomagale ublažiti vpliv na ranljive delavce.

Napredovanje tehnologije AI obeta temeljito spremembo svetovnega gospodarstva, pri čemer so razvite države, kot sta Združene države Amerike in Združeno kraljestvo, bolj izpostavljene motnjam. Analiza IMF je razkrila, da je kar 60 odstotkov delovnih mest v teh državah izpostavljenih vplivom umetne inteligence, pri čemer bi to lahko prizadelo polovico teh delovnih mest. Vendar pa obstaja tudi potencial za povečanje produktivnosti s pomočjo tehnologije.

Katera mesta so varna

IMF meni, da so najbolj varna delovna mesta tista, ki imajo “visoko komplementarnost” z umetno inteligenco. Slednje pomeni, da jim bo tehnologija pomagala pri delu, ne pa jih povsem izpodrinila. Sem spadajo delovna mesta z visoko stopnjo odgovornosti in delovna mesta, ki vključujejo interakcijo z ljudmi, kot so kirurgi, odvetniki in sodniki.

Delovna mesta z “nizko komplementarnostjo” so veliko bolj ogrožena, saj obstaja večja verjetnost, da jih nadomesti umetna inteligenca, kot na primer delo v telemarketingu ali druga dela, ki ne zahtevajo človeškega posredovanja.

IMF je izpostavil, da je 40-odstotna izpostavljenost umetni inteligenci na delovnem mestu prisotna v nastajajočih tržnih gospodarstvih, vključno s Kitajsko, Brazilijo in Indijo, ter 26-odstotna v državah z nizkimi dohodki. To lahko poveča neenakost med delavci in zahteva nujno ukrepanje držav po vsem svetu.

vir; Foto: Pixabay; Portal24