IMF: vse več dokazov, da se bodo ZDA izognile recesiji

ByA.K.

13. januarja, 2023 , , ,

IMF: vse več dokazov, ZDA se bodo izognile recesiji

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je dejala, da je vse več dokazov, da se bodo ZDA letos izognile recesiji. Prav tako bodo ZDA po njenih besedah bodo dosegle “nežen pristanek” svojega gospodarstva.

Georgieva je novinarjem povedala, da ameriški trg dela ostaja odporen. Povpraševanje potrošnikov pa se je močno dvignilo in to kljub dvigovanju obrestnih mer za zajezitev inflacije.

Povedala je tudi, da je prišlo do zdravega premika od čezmernega nakupovanja dobrin. Slednje spodbuja rast cen in nazaj k povpraševanju po storitvah, v gospodarstvu je tako več raznovrstnih virov rasti.

Scenarij “mehkega pristanka”

“To daje nekaj argumentov za pričakovanje, da se bodo ZDA izognile padcu v recesijo. Pravzaprav bi rekla, da tudi če bodo v tehnični recesiji, bo ta zelo blaga,” je dejala Georgieva.

Opozorila je, da so napovedi recesije običajno predmet intenzivnih razprav. Georgieva je poudarila, da se nagiba k scenariju “mehkega pristanka” za ZDA.

IMF je oktobra napovedal enoodstotno rast BDP ZDA v letu 2023, svojo projekcijo pa bo posodobil ta mesec. Svetovna banka je v torek ZDA napovedala 0,5-odstotno rast v letošnjem letu.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Evropske borze sledijo rasti Wall Streeta, čaka se pomembno poročilo

Tečaji delnic na evropskih borzah so se zvišali in tako sledili rasti Wall Streeta. Slednje še pred poročilom o inflaciji v ZDA, ki bi lahko pomembno vplivalo na smer trga… več tukaj.