Incident: Kitajsko bojno letalo se je nevarno približalo ameriškemu

Kitajsko lovsko letalo je prejšnji teden prestreglo ameriško izvidniško letalo nad Južnokitajskim morjem in izvedlo “nevaren manever”. Zaradi slednjega je bilo ameriško letalo prisiljeno umakniti se, je sporočilo ameriško ministrstvo za obrambo.

“21. decembra je bojno letalo J-11 kitajske mornarice letelo na razdalji 7 metrov od nosa RC-135 Rivet Joint, izvidniškega letala ameriških zračnih sil s približno 30 ljudmi na krovu. V odgovor je moral RC-135 z manevri izogibanja, da bi se izognili trčenju,” so sporočile ZDA. RC-135 je bil v mednarodnem zračnem prostoru nad Južnokitajskim morjem in je “zakonito izvajal rutinske operacije,” so dodali.

“Večina interakcij med letali, vključno s tistimi med ZDA in Kitajsko, poteka na varen in profesionalen način,” je dejal ameriški uradnik. “Toda v primerih, kot je ta incident, se ZDA odzovejo po diplomatskih in vojaških kanalih prek komunikacijskih linij s Pekingom. To nameravamo storiti tudi v tem primeru,” je dodal.

Kitajska trdi, da je velik del Južnokitajskega morja del njenih teritorialnih voda, vključno s številnimi otoki, od katerih je nekatere militariziral Peking. ZDA ne priznavajo teh ozemeljskih zahtev in tam redno izvajajo operacije, vključno z operacijami svobode plovbe skozi Južnokitajsko morje.

Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Kitajska v območje zračne obrambe Tajvana poslala 71 vojaških letal

Kitajska v območje zračne obrambe Tajvana poslala 71 vojaških letal. Enainsedemdeset letal kitajskega letalstva vključno z bojnimi letali in brezpilotnimi letali, je v zadnjih 24 urah vstopilo v identifikacijsko območje tajvanske zračne obrambe, je sporočila otoška vlada. Te največji kitajski vdor doslej.

Triinštirideset letal je prečkalo središčno črto Tajvanske ožine. Tajvanska ožina je neuradna varovalke med obema stranema. Leži znotraj obrambnega območja, je v poročilu navedlo tajvansko obrambno ministrstvo. Peking medtem nadaljuje vojaške dejavnosti v bližini otoka, ki si ga lasti Kitajska… več tukaj.

By A.K.

Komentar: