Indeks S&P 500 zaradi previdnosti vlagateljev nekoliko nižje

[Foto: Portal24 (AI)]

Indeks S&P 500 zaradi previdnosti vlagateljev nekoliko nižje

Indeks S&P 500 je danes na Wall Streetu doživel manjši zdrs z rekordne ravni. Vlagatelji so namreč postali previdni pred sporočili šefa ameriške centralne banke in objavo četrtletnih poslovnih rezultatov največjih tehnoloških podjetij.

Indeks Dow Jones se je dvignil za 0,35 odstotka, dosežejo 38.467 točk, medtem ko je indeks S&P 500 izgubil 0,06 odstotka, padel na 4924 točk. Indeks Nasdaq je izgubil 0,76 odstotka, z 15.509 točkami. Vlagatelji so postali previdni, saj so danes pričakovane odločitve z dvodnevnega zasedanja vodilnih pri Federalnem rezervnem sistemu (FED).

Čeprav ni pričakovati sprememb v denarni politiki, bodo vlagatelji pozorno spremljali komentarje predsednika FED-a Jeroma Powella na novinarski konferenci. Nedavno je bilo pričakovati, da bo FED začel z zniževanjem obrestnih mer marca. Najnovejši podatki o inflaciji, gospodarski rasti in izjavah številnih vodilnih pri FED-u so medtem bolj realno usmerjeni k znižanju obrestnih mer maja.

Rast tehnoloških delnic

Poleg tega so vlagatelji previdni zaradi četrtletnih poslovnih rezultatov tehnoloških velikanov, kot so Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon.com, Meta Platforms… Tečaji delnic teh podjetij so lani močno zrasli, delno zaradi evforije, ki so jo sprožile novice o razvoju umetne inteligence (AI). Nova poslovna poročila bodo zdaj pokazala, ali je bila takšna rast cen delnic upravičena.

Po zaprtju trga so se tečaji delnice Alphabeta v podaljšanem trgovanju znižali za več kot 5 odstotkov, Microsofta pa za približno odstotek. To je povzročilo padec terminskega indeksa Nasdaq za približno 0,8 odstotka. Kljub temu, da sta obe podjetji poročali o boljših rezultatih, kot so pričakovali analitiki, se zdi, da so nekateri vlagatelji pričakovali še boljše rezultate.

V Evropi so se tečaji delnic včeraj zvišali. Londonski indeks FTSE se je okrepil za 0,44 odstotka, dosegel 7666 točk. Frankfurtski DAX je zrasel za 0,18 odstotka, dosegel je 16.972 točk, pariški CAC pa se je povečal za 0,48 odstotka in dosegel 7677 točk.

vir; Foto: Portal24 (AI)