Indeksa S&P 500 in Nasdaq Composite zabeležila tedenski padec

Indeksa S&P 500 in Nasdaq Composite sta v petek doživela padec in zabeležila že drugo zaporedno tedensko izgubo. Razlog tiči v podatkih o ameriških cenah pri proizvajalcih, ki so presegli pričakovanja, dvignili donosnost ameriških obveznic ter znižali vrednost delnic velikih tehnoloških podjetij, ki so občutljive na gibanje obrestnih mer.

Dow Jones, industrijski indeks je dan zaključil z rastjo in teden končal s 0,6-odstotno povečanjem. Nasdaq je v letu 2023 prvič doživel dva zaporedna tedenska padca. Indeks S&P 500 je teden zaključil s 0,3-odstotnim padcem. Nasdaq je doživel 1,9-odstotni upad.

Ameriška vlada je poročala, da se je indeks cen proizvajalcev (PPI) v obdobju 12 mesecev pred julijem povečal za 0,8 odstotka. To predstavlja pospešek v primerjavi s 0,2-odstotnim povečanjem v prejšnjem mesecu, saj so se stroški storitev zvišali. Ekonomisti, ki so sodelovali v anketi Refinitiva, so pričakovali 0,7-odstotno rast.

Bo FED ohranila stabilne kreditne pogoje?

Trgovci na splošno pričakujejo, da bo Federal Reserve do konca leta ohranila stabilne kreditne pogoje. Stave glede morebitnega dviga obrestnih mer pa so se septembra znižale s 90 odstotkov na 88,5 odstotka.

Jason Betz, zasebni svetovalec za premoženje pri Ameriprise Financial, je komentiral: “V zadnjih dneh smo bili priča nekaterim pomembnim novicam in podatkom, vendar je trg izbral stransko gibanje. To nakazuje, da je trg že upošteval vse informacije in ni bil presenečen na pozitiven ali negativen način.”

Donosnost dvoletnih ameriških državnih obveznic, ki se giblje v skladu s pričakovanimi kratkoročnimi obrestnimi merami, se je dvignila na 4,88 odstotka. Ta premik je prizadel velika tehnološka podjetja. Višje obrestne mere bi namreč lahko upočasnile gospodarsko rast in zmanjšale sposobnost teh podjetij za doseganje napovedanih stopnji rasti.

Delnice

Delnice podjetij Tesla, Meta Platforms Inc in Microsoft so se zaprle z rahlim padcem od 0,6 do 1,3 odstotka. Padec delnic podjetja Nvidia za 3,6 odstotka je vplival na indeks podjetij polprevodnikov, ki je bil nižji za 2,3 odstotka. To je že četrti zaporedni padec za ta indeks, ki je v zadnjih devetih sejah doživel že osem izgub. Tedenski padec za 5 odstotkov je najslabši rezultat od začetka aprila.

Letos so megakapitalizacijske rastne in tehnološke delnice pripomogle k močni rasti tehnološkega Nasdaq-a in indeksa S&P 500. Vendar pa se je avgust izkazal za bolj previden mesec za vlagatelje, potem ko so ti sprejeli nekoliko bolj umirjen pristop.

Betz iz Ameriprise je komentiral: “Prihodnost bo pokazala, ali smo imeli prav, vendar ob upoštevanju doseženega v tehnološki industriji, si težko ne želimo nekaj stopnje dobička.”

Gibanje indeksov na zaključek dneva:

  • Industrijski indeks Dow Jones: +0,3 odstotka na 35.281,4 točk
  • Indeks S&P 500: -0,11 odstotka na 4.464,05 točk
  • Nasdaq Composite: -0,56 odstotka na 13.644,85 točk

Med glavnimi sektorji S&P so se povečali sektorji zdravstva in energetike. Energetika je uspela izenačiti svoj najboljši niz v letošnjem letu, saj je sedmi dan zapored dosegla rast. Rast cen surove nafte, spodbujena z napovedmi Mednarodne agencije za energijo o zmanjšanju dobave, je prispevala k povečanju energetskega sektorja za 1,6 odstotka. Med največjimi dobički je bil Occidental Petroleum Corp s 3,3-odstotno rastjo, potem ko je ena od njegovih enot prejela nepovratna sredstva vlade ZDA za podporo svojim ambicijam v zvezi z zajemanjem ogljika.

News Corp (NWSA.O) se je povečal za 4,6 odstotka, potem ko je medijski konglomerat, ki ga lasti Rupert Murdoch, presegel četrtletne ocene dobička zaradi svojih prizadevanj za zmanjševanje stroškov.

Delnice kitajskih podjetij, kot sta Alibaba in JD.com, ki kotirajo na borzi v ZDA, so doživele padec za 3,5 odstotka oz. 5,3 odstotka. Razlog tiči v razočaranju vlagateljev zaradi zadnjih spodbujevalnih ukrepov Pekinga, medtem ko novi podatki kažejo, da okrevanje države po pandemiji izgublja na moči.

Obseg trgovanja na ameriških borzah je znašal 10,19 milijarde delnic, kar je nekoliko manj od povprečja zadnjih 20 trgovalnih dni (10,93 milijarde delnic).

Vrednosti indeksov v zadnjih 52 tednih:

  • Indeks S&P 500: 4 nove najvišje vrednosti, 3 nove najnižje vrednosti
  • Nasdaq Composite: 52 novih najvišjih vrednosti, 169 novih najnižjih vrednosti.

vir Foto: Pixabay Portal24