Industrijsko predelana hrana lahko poveča tveganje za raka

ByAna Koren

2. marca, 2023

Industrijska hrana lahko poveča tveganje za raka

Že dolgo je znano, da je industrijsko predelana hrana, kot so sladoled, šunka, prigrizki in kruh, manj zdravi od vsega, kar lahko pripravite v lastni kuhinji. Znanstveniki zdaj menijo, da lahko kemikalije, barvila, sladila in konzervansi v njih povečajo tveganje za raka.

Študija, ki sta jo financirala Cancer Research UK in Svetovni sklad za raziskave raka, nakazuje, da bi lahko obstajala povezava med industrijsko predelano hrano in povečanim tveganjem za različne vrste raka. Ekipa z Imperial Collegea v Londonu, ki je vodila študijo, je ugotovila, da povezave ni mogoče dokazati. Temelji namreč na opazovanjih, da si ljudje zapomnijo, kaj so jedli.

Vendar so povedali, da ljudje v Združenem kraljestvu, kjer je bila raziskava izvedena, jedo preveč predelane hrane. Pozvali so k opozorilnim nalepkam na sprednji strani embalaže. Industrijsko predelana živila vsebujejo sestavine, ki jih ljudje običajno ne dodajajo pri kuhanju doma. Ti dodatki lahko vključujejo kemikalije, barvila, sladila in konzervanse za podaljšanje roka uporabnosti… več na Princesa.si

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Uživanje ultra predelane hrane je povezano s prezgodnjo smrtjo

Uživanje ultra predelane hrane je povezano s prezgodnjo smrtjo. “Celo zmanjšanje porabe na raven izpred desetletja bi s tem povezane prezgodnje smrti zmanjšalo za 21 odstotka,” pravijo znanstveniki

Znanstveniki so leta 2019 proučevali stopnjo umrljivosti v Braziliji in ugotovili, da je povečana poraba te tako imenovane ‘ultra predelane hrane’ (UPH) prispevala k več kot 10 odstotkom vseh prezgodnjih smrti.

Nova študija pa je odkrila “zaskrbljujočo” povezavo med naraščajočo porabo visoko predelane hrane, kot so narezan bel kruh in sladke brezalkoholne pijače, ter prezgodnjimi smrtmi, ki jih je mogoče preprečiti.

Raziskava, ki je bila nedavno objavljena v American Journal of Preventive Medicine , je pokazala, da so UPH, ki v svojih sestavinah vsebujejo malo ali nič polnovrednih živil… več tukaj.