Inflacija v evroobmočju padla več kot pričakovano

ByA.K.

3. aprila, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Inflacija v evroobmočju padla več kot pričakovano

Podatki Eurostata za marec 2024 so razkrili padec letne inflacije cen življenjskih potrebščin na 2,4 odstotka, kar je pod pričakovanimi 2,6 odstotka in predstavlja najnižjo raven v zadnjih štirih mesecih. Ta nenadna sprememba je posledica različnih dejavnikov, vključno s cenami energije in osnovnimi cenami blaga in storitev, ter kaže na morebitno smer monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) v bližnji prihodnosti.

Inflacija v evrskem območju se je prejšnji mesec znižala bolj, kot so pričakovali ekonomisti, kar je dodatno utrdilo pričakovanja glede omilitve monetarne politike ECB v prihodnjih mesecih. Marčevska letna stopnja inflacije se je znižala z 2,6 odstotka na 2,4 odstotka, kažejo predhodni podatki Eurostata. Znižanje inflacije je bilo nekoliko presenetljivo in kaže na možne prilagoditve v prihajajoči monetarni politiki ECB.

Znotraj komponent inflacije so storitve beležile najvišjo letno stopnjo v marcu, z 4,0 odstotka, kar je v primerjavi s februarjem ostalo nespremenjeno. Sledijo hrana, alkohol in tobak z 2,7 odstotka, kar je manj kot v februarju (3,9 odstotka), neenergetsko industrijsko blago z 1,1 odstotka, kar je prav tako manj kot v februarju (1,6 odstotka), in energija z -1,8 odstotka, ki je manj negativno kot v februarju (-3,7 odstotka).

Najvišja stopnja inflacije

Med državami članicami evroobmočja so najvišjo letno inflacijo zabeležile Hrvaška (4,9 odstotka), Avstrija (4,2 odstotka), Estonija (4,1 odstotka) in Belgija (3,8 odstotka), medtem ko so najnižjo inflacijo zabeležile Litva (0,3 odstotka), Finska (0,7 odstotka), Latvija (1 odstotek) in Italija (1,3 odstotka).

Stopnja osnovne inflacije, ki izključuje nestanovitne življenjske potrebščine in energente, se je prav tako znižala, in sicer s 3,1 odstotka na 2,9 odstotka, kar je najnižja vrednost v zadnjih dveh letih. To znižanje osnovne inflacije kaže na umirjanje cenovnih pritiskov v evrskem območju, kar bi lahko omogočilo ECB dodatno sprostitev monetarne politike.

Nedavne izjave predsednice ECB Christine Lagarde so nakazovale pričakovanja nadaljnjega zniževanja inflacije v euroobmočju, vendar je poudarila, da morajo odločitve ECB ostati odvisne od podatkov. To pomeni, da bo vsaka prihodnja odločitev o obrestnih merah temeljila na najnovejših gospodarskih podatkih in trendih.

Trg trenutno predvideva štiri znižanja obrestnih mer s strani ECB do konca leta 2024, s prvim pričakovanim znižanjem junija. To odraža široko pričakovanje, da bo ECB nadaljevala z omilitvijo svoje monetarne politike v odziv na zniževanje inflacijskih pritiskov.

Tveganja

Vseeno pa obstajajo nekatera tveganja, ki bi lahko vplivala na prihodnje gospodarske razmere, vključno z nedavnimi povišanji cen nafte. Surova nafta Brent se je od začetka leta povečala za 15 odstotkov in v začetku aprila dosegla 89 USD za sod. To povečanje cen nafte bi lahko vplivalo na inflacijske pritiske v Evropi, kar bi lahko upočasnilo načrte ECB za znižanje obrestnih mer.

Na finančnih trgih je evro po objavi podatkov o inflaciji v sredo rahlo oslabel v primerjavi z ameriškim dolarjem, kar odraža pričakovanja vlagateljev glede večje verjetnosti znižanja obrestnih mer s strani ECB v primerjavi z Federal Reserve. Nemški Bund je ohranil svoj 2,4-odstotni donos, kar je v skladu z zaključnimi ravnmi prejšnjega dne, medtem ko so evropske borze poskušale okrevati po negativnem zaključku prejšnjega dne.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik