Inflacija v Sloveniji raste, kmalu novi podatki o javnih financah

Letna stopnja inflacije v Sloveniji je v avgustu dosegla 6,2 odstotka, kar je rahlo povečanje v primerjavi z julijem, ko je bila 6,1-odstotna. Največji vpliv na to rast so imele višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. Kljub temu pa je bila avgustovska inflacija nižja v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta, ko je bila kar 11-odstotna.

V območju z evrom je stopnja inflacije v avgustu znašala 5,2 odstotka, kar je za 0,1 odstotne točke manj kot v juliju. Glede na harmoniziran indeks življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave znotraj EU, je inflacija v Sloveniji znašala 6,1 odstotka, medtem ko je bila v celotni EU pri 5,9 odstotka.

V pričakovanju novih podatkov o inflaciji za september, ki jih bosta objavila slovenski in evropski statistični urad, se pozornost obrača tudi k javnofinančni sliki Slovenije. Slovenski statistični urad bo kmalu razkril tudi podatke o javnofinančnem primanjkljaju in javnem dolgu za drugo četrtletje letošnjega leta. Za prvo četrtletje je bil javnofinančni primanjkljaj zabeležen v vrednosti 544 milijonov evrov, kar predstavlja 3,6 odstotka BDP. Javni dolg pa je ob koncu marca znašal 42,19 milijarde evrov ali 69,5 odstotka BDP.

Analitiki in ekonomisti bodo podatke skrbno analizirali, saj bodo dali vpogled v trenutno stanje slovenskega gospodarstva in možne ukrepe vlade za stabilizacijo gospodarske situacije.

vir Foto: Pixabay Portal24