Inflacija v ZDA junija upadla: Prvi padec cen po začetku pandemije

ByAna Koren

11. julija, 2024 ,
Dolar [Foto: Freepik]

Inflacija v ZDA junija upadla: Prvi padec cen po začetku pandemije

Inflacija v ZDA je junija oslabela, so pokazali današnji podatki ministrstva za delo. Zaradi cenejšega bencina so se cene prvič po začetku pandemije na mesečni ravni znižale. Letna inflacija je junija znašala 3,0 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke manj kot prejšnji mesec, so izračunali na ministrstvu za delo. Brez upoštevanja cen hrane in energentov je osnovna inflacija znašala 3,3 odstotka, kar je nekoliko manj kot maja.

Hrana, plin in stanovanje

Bencin je bil junija za 2,5 odstotka cenejši kot v istem mesecu lani, medtem ko je bil maja dražji za 2,2 odstotka. Rabljena osebna in tovorna vozila so se znova močno pocenila, in sicer za 10,1 odstotka. Hrana se je junija podražila za 1,1 odstotka, kar je podobno kot mesec prej. Električna energija se je podražila za 4,4 odstotka, kar je opazno manj kot maja. Cene stanovanj so se v primerjavi z junijem lani, pa tudi mesec prej, zvišale za 5,2 odstotka.

Prvi padec cen hrane po pandemiji

Mesečna primerjava kaže, da so se cene junija znižale prvič po začetku pandemije marca 2020, in sicer za 0,1 odstotka. Maja so ostale na ravni prejšnjega meseca. Bencin je bil junija cenejši za 3,8 odstotka kot prejšnji mesec, opazno cenejša pa so bila tudi rabljena vozila, in sicer za 1,5 odstotka glede na maj. Cene hrane so tako kot maja ostale skoraj nespremenjene. Brez hrane in energentov so bile cene junija za 0,1 odstotka višje kot maja, ko so se zvišale za 0,2 odstotka.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik