Inflacija v ZDA se je maja nekoliko znižala, cene bencina močno narasle

ByAna Koren

12. junija, 2024 , , , ,
Dolar [Foto: Pexels]

Inflacija v ZDA se je maja nekoliko znižala, cene bencina močno narasle

Po podatkih ministrstva za delo ZDA se je inflacija v maju rahlo znižala, ob izrazitem padcu cen rabljenih vozil in hkrati pomembni rasti cen bencina. Letna stopnja inflacije je znašala 3,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot prejšnji mesec.

Brez upoštevanja cen hrane in energije je osnovna inflacija znašala 3,4 odstotka, kar je najnižja raven v zadnjih treh letih. Prevoz se je v primerjavi z lanskim majem podražil za 10,5 odstotka, sledi mu elektrika s skoraj šestodstotno podražitvijo. Cene bencina so bile za 2,2 odstotka višje kot lani maja, medtem ko so bile aprila višje za 1,2 odstotka. Cene hrane so ostale enake kot prejšnji mesec, z enoodstotno rastjo.

Rabljena osebna in tovorna vozila so doživela največji padec cen, in sicer za 9,3 odstotka, potem ko so aprila padle za 6,9 odstotka. Na mesečni ravni so cene vozil ostale stabilne po aprilski rasti za 0,3 odstotka.

Bencin, ki je imel največji vpliv na cene, se je glede na april, ko je bil dražji za 2,8 odstotka, pocenil za 3,6 odstotka. Energija se je na mesečni ravni pocenila za dva odstotka, po aprilski podražitvi za 1,1 odstotka. Cena plina je padla za 0,8 odstotka, precej manj kot aprila, ko je bila znižana za skoraj tri odstotke. Cena električne energije je ostala nespremenjena.

Brez hrane in energije so se cene življenjskih potrebščin na mesečni ravni zvišale za 0,2 odstotka, kar je nekoliko manj kot aprila.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels