Inflacija v ZDA se umirja, Wall Street raste

Inflacija v ZDA se umirja, Wall Street raste

Ameriški borzni indeksi so se zvišali, Wall Street tako že tretji dan zapored raste. Slednjemu botrujejo podatki o umirjanju rasti inflacije v ZDA. Pričakovanja vlagateljev, da bo FED v prihodnje manj agresivno dvigoval obrestne mere so tako okrepljena.

Indeks Dow Jones se je zvišal za 216,96 točke oziroma za 0,64 odstotka na 34.189 točk. Ob tem se je indeks S&P 500 okrepil za 0,34 odstotka, na 3983 točk. Nasdaq je višje za 0,64 odstotka, na 11.001 točke.

Indeks S&P 500 je od začetka leta narasel za 3,7 odstotka.

Inflacija na najnižji ravni po oktobru 2021.

Letna stopnja inflacije je decembra padla na 6,5 ​​odstotka, kar je najnižja raven od oktobra 2021, je sporočilo ameriško ministrstvo za delo. Za primerjavo, novembra je znašala 7,1 odstotka, oktobra pa 7,7 odstotka. Na vrhuncu je bil junija lani, ko je bila inflacija na 9,1 odstotka kar je največ po novembru 1981.

Potrošniške cene v največjem svetovnem gospodarstvu so se decembra na mesečni ravni, prvič po maju 2020 znižale za 0,1 odstotka.

“Večina vlagateljev vidi upočasnitev inflacije, kar je pozitiven znak, zato pričakujem, da bodo dobički spodobni,” je dejal Gary Bradshaw, portfeljski menedžer pri Hodges Capital Management.

V petek bodo objavljeni poslovni rezultati vrste velikih ameriških bank, s katerimi se bo začela sezona objav poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje lanskega leta.

Dobički podjetij, katerih delnice so vključene v indeks S&P 500, naj bi bili v četrtem četrtletju nižji kot leto prej, kažejo podatki Refinitiva. Slednje bi lahko bilo prvo četrtletje padca dobičkov ameriških podjetij po letu 2020.

FED bi lahko znižal potrošniške cene

Nekateri strategi pravijo, da bi upočasnitev inflacije v ZDA lahko FED utrla pot do znižanja potrošniških cen, ne da bi bistveno ogrozila gospodarsko rast. Kar 91 odstotkov trgovcev zdaj meni, da bi moral FED februarja zvišati obrestne mere le za 0,25 odstotne točke. 77 odstotkov jih je to pričakovalo pred objavo podatkov o inflaciji.

FED je decembra zvišal obrestne mere za pol odstotne točke. Pred tem jih je štirikrat zvišal za 0,75 odstotne točke.

Zaradi umirjanja inflacije v ZDA so se zvišali tudi indeksi na evropskih borzah, pri čemer je vseevropski indeks Stoxx600 pridobil 0,63 odstotka, na 450 točk.

Frankfurtski DAX se je ob tem zvišal za 0,74 odstotka, na 15.058 točk.

Londonski indeks FTSE je višje za 0,89 odstotka, na 7794 točk.

Pariški CAC je pridobil 0,74 odstotka, na 6975 točk.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Vlora Çitaku: Veleposlanika Berishaja je treba razrešiti, vlada tega škandala ne bi smela opravičevati

Podpredsednica Demokratske stranke Kosova (PDK) Vlora Çitaku je zaradi sumov njegove vpletenosti v “energetski škandal” zahtevala preiskavo in razrešitev kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja… več tukaj.