Britanska inflacija cen življenjskih potrebščin je prejšnji mesec poskočila na najvišjo raven v treh desetletjih, kar je okrepilo pritisk na premierja Borisa Johnsona in njegovega finančnega ministra Rishija Sunaka, da naj ublažila pritisk na življenjske stroške.

Letna stopnja inflacije se je marca povzpela na 7,0 % s 6,2 % februarja, kar je najvišja stopnja po marcu 1992, so danes pokazali uradni podatki.  Za povišanje pa so bile obsežne podražitve, ki segajo od goriva za vozila do hrane in pohištva. Po mnenju britanskih proračunskih napovedovalcev se gospodinjstva soočajo z največjo obremenitvijo življenjskih stroškov odkar so se  v 50. letih prejšnjega stoletjati zapisi začeli, presežek inflacije pa je dodatna slaba novica tudi za vlado.

Britanska inflacija se je v zadnjem letu zelo povečala in to, po podobnem vzorcu kot v večini drugih razvitih gospodarstev, zaradi naraščajočih cen energije in težav v dobavni verigi zaradi pandemije. Ruska invazija na Ukrajino 24. februarja pa je cene energentov še dodatno dvignila, prejšnji mesec pa je britanski urad za proračunsko odgovornost napovedal, da bo inflacija v zadnjem četrtletju 2022 dosegla najvišjo vrednost v 40 letih, in sicer 8,7 %.

Finančni trgi so skoraj prepričani, da bo Bank of England zvišala obrestne mere na 1 % z 0,75 % 5. maja, preden jih bo do konca leta 2022 dvignila na 2 %–2,25 %, čeprav mnogi ekonomisti pričakujejo, da bo manj agresivno. BoE napoveduje, da se bo gospodarska rast v tem letu močno upočasnila, saj bodo pritiski na stroške življenja naraščali.

Samuel Tombs, glavni britanski ekonomist pri Pantheon Macroeconomics, je napovedal, da bo inflacija aprila dosegla 8,8 %, potem ko so se računi za komunalne storitve dvignili, a nato pade pod ciljno vrednost 2 % BoE v drugi polovici prihodnjega leta.

Podatki objavljeni danes pa so pokazali, da se je temeljni CPI, ki izključuje cene hrane, energije, alkohola in tobaka, marca zvišal na 5,7 % s 5,2 % februarja. Inflacija maloprodajnih cen, starejši ukrep, za katerega ONS pravi, da je netočen, pa vendar se v komercialnih pogodbah in za določanje plačil obresti na državne obveznice, povezane z inflacijo pogosto uporablja, pa je narasla na 9,0%, kar je najvišje od leta 1991.

Pred nami so bili znaki nadaljnjega inflacijskega pritiska, saj so proizvajalci v 12 mesecih do marca zvišali cene za 11,9 %, kar je največji skok od septembra 2008. Stroški surovin pri proizvajalcih so poskočili za 19,2 %, največji rekordni porast pa se je začel leta 1997.

Vir: Reuters