Inkognito način brskanja: Miti proti resničnosti

ByB.O.

20. januarja, 2024 , ,
foto:Pexelsfoto:Pexels

Inkognito način brskanja: Miti proti resničnosti

Priljubljenost načina inkognito v brskalniku Google Chrome odraža vse večjo skrb za zasebnost v našem digitalnem življenju. Vendar je bila učinkovitost tega načina pri preprečevanju spletnega sledenja postavljena pod vprašaj. Tožba proti Googlu, ki je bila poravnana s petimi milijardami dolarjev, je razkrila, da tehnološki velikan še vedno zbira podatke uporabnikov v načinu inkognito. Zaradi te poravnave je Google v prihodnjih posodobitvah pojasnil omejitve načina incognito.

Kljub splošnim napačnim predstavam način inkognito spletnim mestom ali ponudnikom internetnih storitev ne preprečuje sledenja uporabnikovim dejavnostim. Preprosto preprečuje brskalniku, da bi shranil določene podatke, kot so piškotki in zgodovina brskanja. To razkritje, ki so ga izpostavili strokovnjaki za zasebnost, je v nasprotju z domnevno anonimnostjo, ki jo številni uporabniki brskalnika Chrome pričakujejo od načina inkognito.

Google se je odzval na tožbo in posledično poravnavo ter sprejel ukrepe za preglednejše obveščanje uporabnikov o praksah zbiranja podatkov v načinu inkognito. Prihodnje spremembe, ki so bile najprej opažene v eksperimentalni sestavi Chrome Canary, vključujejo jasna opozorila. These notifications clarify that local browsing data remains hidden from other device users. Yet, they do not impede external data gathering by visited sites. This includes collection activities by Google itself.

Razvoj poudarja, kako pomembno je razumeti obseg in omejitve funkcij zasebnosti v spletnih brskalnikih. Čeprav lahko način inkognito zagotavlja zasebnost pred drugimi uporabniki v isti napravi, ni celovita rešitev za preprečevanje spletnega sledenja. Cilj prihajajočih obvestil o omejitvah odgovornosti v brskalniku Chrome je razbliniti mite in zagotoviti jasnejšo sliko o tem, kaj način inkognito v resnici ponuja.

Anonimno brskanje po spletu

Če resno razmišljate o anonimnem brskanju po spletu, morate svoj računalnik, pametni telefon in druge naprave opremiti z vrhunskim omrežjem VPN.

VPN prikrije vaš dejanski naslov IP, zato je vaše spletne dejavnosti težje izslediti. Če se na primer prek storitve, kot je ExpressVPN, povežete s strežnikom VPN v Kaliforniji, bodo vaše dejavnosti videti, kot da prihajajo iz Kalifornije. To ne izboljša le zasebnosti, temveč omogoča tudi dostop do vsebin, specifičnih za določeno regijo.

Ponudnik internetnih storitev sicer lahko vidi, da uporabljate storitev VPN, vendar podrobnosti o vaših spletnih dejavnostih ostanejo skrite. Nekatera omrežja VPN ponujajo celo dvojno šifriranje za večjo varnost.

Za tiste, ki so razočarani nad običajnimi brskalniki, kot je Chrome, je vredno raziskati možnosti, ki so osredotočene na zasebnost, kot je Brave, za tehnično spretne pa Tor.

VPN varuje vašo spletno prisotnost. Vendar pa je nujno vključiti zanesljivo protivirusno programsko opremo. Ta ščiti vaše naprave pred zlonamerno programsko opremo in različnimi kibernetskimi grožnjami.

Vir; Foto:Pexels; Biznis24