Inšpekcijski nadzor evidenc delovnega časa prestavljen na leto 2024

Gospodarski minister Matjaž Han je pred sejo vlade izrazil svoje pomisleke glede novele zakona o evidencah delovnega časa, ki je bila nedavno usklajena na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) in sprejeta v Državnem zboru. Kljub temu, da je nova zakonodaja začela veljati že 20. maja in so delodajalci imeli pol leta časa za priprave na spremembe, minister opozarja, da to še ne zagotavlja, da je zakon življenjski in izvedljiv.

“Včasih pisana beseda v nekem zakonu še ne pomeni, da je življenjska in da je izvedljiva,” je poudaril minister Han. Po njegovem mnenju je treba zakon spremeniti, saj se trenutno izkaže, da ne deluje, in zato poziva k hitremu političnemu dogovoru o spremembi člena, ki bi prestavil izvajanje novele za pol leta. V tem času bi se lahko pripravili na “življenjski zapis” zakona. Minister Han prav tako poudarja, da bi bilo najslabše, če bi bile uvedene izjeme od evidentiranja, saj morajo biti pravila igre približno enaka za vse.

Inšpekcijski nadzor prestavljen na leto 2024

V. d. glavne inšpektorice Katja Čoh Kragolnik je napovedala usmerjeno akcijo nadzora glede novele zakona, ki bi se raztezala v prvo polovico prihodnjega leta in bi vključevala okoli 50 inšpektorjev s področja delovnih razmerij. Kljub temu pa je Inšpektorat za delo že napovedal zamik te akcije na začetek leta 2024. Razlog za to odločitev je dejstvo, da nova zakonodaja prinaša številne novosti, zaradi katerih pričakujejo, da se bodo nekatera podjetja soočala s težavami pri njeni implementaciji.

Kljub zamiku inšpektorat poudarja, da so na ministrstvu za delo vedno na voljo za strokovna vprašanja in bodo nudili strokovno pomoč delodajalcem pri pravilni implementaciji zakona. Pri inšpekciji bodo upoštevali načelo sorazmernosti pri izrekanju opozoril in opominov ter bodo ustrezno ukrepali v primerih večjih in sistematičnih kršitev delavskih pravic.

Sindikati nasprotujejo zamrznitvi zakona o evidencah delovnega časa

Največja sindikalna centrala v Sloveniji, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ostro nasprotuje morebitni zamrznitvi ali prestavitvi zakona o evidencah delovnega časa, ki bi moral začeti veljati v ponedeljek. ZSSS opozarja, da je ta zakon že bil noveliran leta 2022, vendar se zdaj pojavlja “orkestrirano nasprotovanje delodajalcev.”

Soglasje za spremembe zakona o evidencah delovnega časa je bilo doseženo na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) septembra 2022, pri čemer so tudi delodajalske organizacije izrazile podporo spremembam. Vendar ZSSS opozarja, da so delodajalci trdili, da že dolgo spremljajo delovni čas zaposlenih zaradi obračunavanja plač. ZSSS se zato sprašuje, ali so pozabili na to ali pa se zgolj sprenevedajo. Sindikat nasprotuje zamrznitvi ali prestavitvi zakona in izraža začudenje nad predlogi, ki prihajajo od strank, ki so sicer zagovarjale zaščito zaposlenih in spoštovanje človekovih pravic.

Obrtniki pozivajo k zamrznitvi zakona

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je vlado pozvala k zamrznitvi zakona o evidenci delovnega časa, saj meni, da prinaša dodatno birokratsko obremenitev in stroške za gospodarstvo. OZS je že od začetka nasprotoval predlogu zakona in opozarjal, da ga ni mogoče izvajati v praksi. Po njihovem mnenju zakon prinaša dodatno birokracijo in stroške delodajalcem, ne sledi novim oblikam dela ter ne zagotavlja, da se kršitve ne bodo več dogajale.

Zakon o evidencah delovnega časa začne veljati

Kljub nasprotovanju sindikatov in obrtnikov bo zakon o evidencah delovnega časa začel veljati po izteku polletnega prehodnega obdobja v ponedeljek. Zakon predvideva zapisovanje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o teh podatkih, obvezno trajno hrambo evidenc, elektronsko vodenje evidenc za kršitelje zakonodaje, višje globe in pooblastila za inšpektorje za izrek glob.

Spremembe zakona so odgovor na dolgoletna opozorila inšpektorata za delo o pomanjkljivostih v zakonodaji, ki preprečujejo učinkovit nadzor in kaznovanje kršiteljev na področju delovnih razmerij. V. d. glavnega inšpektorja Katja Čoh Kragolnik je napovedala usmerjeno akcijo nadzora, ki naj bi potekala tudi v drugi polovici leta 2024.

vir

Foto: Pexels

Portal24