Intenzivna priprava na napovedane obilne padavine na Tolminskem

ByAna Koren

1. novembra, 2023 , ,
tolminsko Tolmin CZ

Intenzivna priprava na napovedane obilne padavine na Tolminskem

Na Tolminskem se v teh dneh intenzivno pripravljajo na napovedane obilne padavine, ki so napovedane v noči na petek. V občini Tolmin pričakujejo okrepljene gasilske in policijske enote ter ekipo Slovenske vojske, ki bodo pripravljene na morebitne podore.

V razmočeni in plazoviti Baški grapi je pretekla noč minila mirno. Današnje ugodne vremenske razmere so vse strukture za zaščito in reševanje izkoristile za intenzivne priprave na napovedane padavine. V četrtek bodo v Baško grapo prišle štiri dodatne gasilske enote, okrepljene patrulje policije s terenskimi vozili, ekipa Slovenske vojske s težko gradbeno mehanizacijo in zasebniki z ustrezno gradbeno opremo. Te enote bodo razpršene po naseljih in pripravljene na morebitne podore ali usade, ki bi lahko zaprli ceste in povezave. Za morebitne evakuirane prebivalce bo aktivirana nacionalna enota Rdečega križa za nastanitve.

Tolminski župan Alen Červ je povedal: “Enote bodo razpršene po naseljih in pripravljene na morebitne podore ali usade, ki bi zaprli ceste in povezave.” Za evakuirane prebivalce bo aktivirana nacionalna enota Rdečega križa za nastanitve.

Člani štaba civilne zaščite in tolminski župan Červ so si v sodelovanju s podjetjem Hidrotehnik ogledali nevaren hudournik na Kneži. Preventivni ukrepi bodo izvedeni v strugi hudournika, da se prepreči čim večje prelivanje vode med hiše. Na območju male hidroelektrarne Klavže pa so namestili zaščitno pregrado, ki bo preprečevala vdor vode na cesto in od tam v hiše.

Pripravljene so tudi ekipe Zdravstvenega doma Tolmin, ki bodo zagotovile zdravstveno oskrbo v primeru nujnosti. Jutri dopoldne bosta zdravnik in diplomirana medicinska sestra opravila vizito v domovih upokojencev v Podbrdu in na Petrovem Brdu, ki so bili pet dni odrezani od doline. Popoldne in ponoči bo v Podbrdu dežuralo reanimacijsko vozilo z zdravnikom in dvema reševalcema, da bodo lahko zagotovili hitro pomoč v nujnih primerih.

vir

Foto: CZ Tolmin

Portal24