Intenzivni boji v Rafi skoraj končani, pravi izraelski premier Netanjahu

Benjamin Netanjahu [Foto: Benjamin Netanjahu X]

Intenzivni boji v Rafi skoraj končani, pravi izraelski premier Netanjahu

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da se intenzivni boji proti militantom Hamasa v mestu Rafa na jugu Gaze približujejo koncu. Po več kot osmih mesecih uničujoče vojne je Netanjahu za izraelsko mrežo Channel 14 dejal: “Intenzivna faza spopadov proti Hamasu se bo kmalu končala.” Dodal je, da to ne pomeni konca vojne, vendar se bo intenzivna faza končala v Rafi. Izraelski uradniki so Rafo sicer opisali kot zadnjo trdnjavo Hamasa v Gazi.

V začetku maja so izraelske enote vstopile v južno mesto Rafa, ki leži na meji z Egiptom. Kljub mednarodni zaskrbljenosti zaradi usode palestinskih civilistov, ki so se zatekli v mesto, je izraelska vojska zavzela palestinsko stran mejnega prehoda Rafa, ključnega za nujno potrebno pomoč v Gazo. Mejni prehod je od takrat zaprt. Netanjahu je intervju dal tik pred odhodom izraelskega obrambnega ministra Yoava Gallanta v Washington na pogovore o vojni v Gazi in naraščajočih napetostih z libanonskim gibanjem Hezbolah.

Naraščajoče napetosti z Hezbolahom

Libanonsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, vsakodnevno izmenjuje ogenj z izraelsko vojsko. Slednje povečuje strah pred vsesplošno vojno. Netanjahu je dejal, da bo Izrael po koncu intenzivne faze prerazporedil nekaj sil na sever, predvsem v obrambne namene.

Obisk izraelskega obrambnega ministra v Washingtonu je označil za ključnega pomena za vojno. Netanjahu je pred tem obtožil ZDA, da so zamrznili nekatere dobave orožja in streliva- Ameriški uradniki so obtožbo zavrnili. Gallant je ob odhodu v Washington poudaril, da so vezi z ZDA pomembnejše kot kdaj koli prej.

Netanjahu se sooča z naraščajočim pritiskom izraelskih protestnikov, ki zahtevajo dogovor o osvoboditvi talcev, ki so še vedno zaprti v Gazi. Dejal je, da ne bo privolil v noben dogovor, ki vključuje trajno prekinitev ognja. Slednje je ena od ključnih zahtev Hamasa v zastalih posredniških prizadevanjih za premirje.

Povojni scenariji za Gazo

Na vprašanje o povojnih scenarijih za Gazo je Netanyahu dejal, da je jasno, da bo Izrael ohranil vojaški nadzor v bližnji prihodnosti. Prav tako želi ustvariti civilno upravo z lokalnimi Palestinci in regionalno podporo za upravljanje humanitarne oskrbe in kasnejših civilnih zadev v Gazi.

Podobni predlogi, ki jih je Netanyahu februarja predstavil svojim ministrom, so bili hitro zavrnjeni s strani Hamasa in palestinskih oblasti, kar je povzročilo opozorila ZDA pred ponovno izraelsko okupacijo Gaze. Dva člana Netanjahujevega vojnega kabineta, nekdanja vojaška poveljnika Benny Gantz in Gadi Eisenkot, sta zaradi pomanjkanja povojnih načrtov zapustila vlado.

Nadaljevanje spopadov

V Gazi izraelske sile še naprej napadajo tarče in se borijo s Hamasom. V mestu Gaza so zdravniki v bolnišnici Al-Ahli povedali, da je bilo v izraelskem zračnem napadu na objekt agencije Združenih narodov za palestinske begunce UNRWA ubitih najmanj pet ljudi. Izraelska vojska je sporočila, da so njena letala napadla skrajneže, ki so delovali iz zgradb, ki so prej služile kot sedež UNRWA. Iz UNRWA ni bilo takojšnjega komentarja.

Nekatera poslopja UNRWA so med vojno spremenjena v zatočišča za razseljene Palestince. V zgodnjem jutranjem zračnem napadu na družinsko hišo v mestu Gaza je umrlo najmanj sedem ljudi, je sporočila agencija za civilno zaščito.

Napad na južni Izrael 7. oktobra je povzročil smrt 1194 ljudi, večinoma civilistov, in zajetje talcev. V izraelski povračilni ofenzivi je bilo ubitih najmanj 37.598 ljudi, tudi večinoma civilistov, je sporočilo zdravstveno ministrstvo v Gazi.

Apel za konec vojne

“Ta vojna se mora končati,” je dejala Umm Siraj al-Balawi, ki se je borila za preživetje v improviziranem zavetišču. Kljub potrebam je dostava pomembne humanitarne pomoči v Gazo skoraj nemogoča, opozarja Evropska unija.

Medtem ko divja vojna, izraelski protestniki zahtevajo večja prizadevanja za vrnitev preostalih talcev domov. Netanjahu je v intervjuju dejal, da bo, če se njegova vladavina konča, “levičarska vlada ustanovila palestinsko državo”. Netanjahu je ustanovitev palestinske države označil za grožnjo obstoju Izraela.

Hezbolah je sporočil, da je z napadalnimi brezpilotnimi letali ciljal na vojaške položaje v severnem Izraelu, potem ko je izraelski napad v Libanonu ubil poveljnika druge oborožene skupine Jamaa Islamiya. Izraelska vojska je odobrila načrte za ofenzivo na Libanon. Vodja Hezbolaha Hassan Nasrallah pa je dejal, da v primeru obsežne vojne ne bo prizaneseno nobenemu delu Izraela.

[Vir: Euractiv]; Portal24;

Foto: Benjamin Netanjahu X