Na obali zaliva Floride imajo pravo invazijo ogromnih afriških polžev.  

Ne samo, da te živalce grozijo z uničenjem velikega števila rastlin in dreves, predstavljajo tudi tveganje za prenos redke vrste meningitisa na ljudi.

Polž izvira iz vzhodne Afrike in je eden najbolj škodljivih na svetu. Je namreč najmanj 500 različnih vrst rastlin, drevesno lubje, teknejo mu celo barve in štukature na hišah, poroča ameriško ministrstvo za kmetijstvo. Invazija polžev bi lahko bila za kmetijstvo in naravna območja Floride uničujoča, saj polži v tropskem in subtropskem okolju povzročajo veliko škodo. Afriški polž je uvrščen med 100 najbolj invazivnih vrst na svetu.

Polž, katerega lupina lahko zraste do velikosti človeške pesti, pogosto nosi tudi parazita, znanega kot podganja pljučna glista, ki lahko prenaša vrsto meningitisa. Simptomi bolezni vključujejo bolečine v mišicah, glavobol, otrdel vrat, vročino in bruhanje.

Ne jejte jih!

V predmestju Tampe New Port Richey v okrožju Pasco, so zbrali več kot tisoč teh polžev. Polži, ki so bili testirani v četrtek, niso imeli omenjenega parazita, je na brifingu dejal Greg Hodges, pomočnik direktorja državnega oddelka za rastlinsko industrijo. Okužbo so prvič odkrili 23. junija. Lokalne oblasti poudarjajo, da je za preprečitev okužb pomembno, da se polža ne dotikamo.

»Najpomembneje je, da jih ne jeste. To ni polž, ki bi ga dali na maslo, olje in česen. To ni nekaj, česar se želite dotakniti. To ni nekaj, kar želite jesti,” je opozorila komisarka ministrstva za kmetijstvo Floride Nikki Fried rekel.

Da bi polže izkoreninili, je država območje okrožja okoli mesta New Port Richey postavila pod nadzor. Pod nadzorom bodo vse posesti v območju, dokler polži ne bodo odstranjeni, je zapisano na spletni strani ministrstva.

Uporabili bodo metaldehid, pesticid za zatiranje polžev. Trajalo naj bi 18 mesecev, območje pa bodo nadzorovali še dve leti po zadnji najdbi polžev.

Kako so polži prišli na Florido?

Kako so polži prišli na Florido ni znano. Na spletni strani ameriškega ministrstva za kmetijstvo piše, gre za slepega potnika. Ljudje pa ga lahko tudi nezakonito uvozijo za prehrano ali kot hišne ljubljenčke.

To je že tretjič, da so orjaškega afriškega kopenskega polža našli na Floridi. 

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo za izkoreninjanje potrebnih 1 milijon dolarjev, da so se ga znebili, pa je trajalo 10 let. Leta 2010 je izkoreninjenje znova trajalo desetletje, stalo je 23 milijonov dolarjev.

Foto: AP

By A.K.

Komentar: