iPhone 15: Štirje modeli, a kje so razlike?

ByB.O.

18. septembra, 2023 , , ,

iPhone 15: Štirje modeli, a kje so razlike?

Ob prednaročilu iPhona 15 bodo potrošniki lahko izbirali med štirimi modeli: standardni iPhone 15, iPhone 15 Plus z večjim zaslonom, iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max. Apple je že četrtič predstavil linijo štirih modelov, pri čemer je ta posebna konfiguracija na voljo drugič.

Mnogi menijo, da bi moral Apple ponovno razmisliti o tej liniji in se odločiti za bolj inovativen pristop. Razlikovanje med modeli iPhone v vsaki generaciji postaja vse bolj zabrisano. Da bi Apple ohranil zanimanje in privlačnost, si bo morda moral bolj prizadevati za razlikovanje vsake nove različice iPhona.

Glavna razlika med iPhonom 15 in njegovimi predhodniki je v funkcijah standardnega iPhona 15 in iPhona 15 Pro. Čeprav imata obe različici podobno zasnovo, ima model Pro napredne funkcije, kot so teleobjektiv, izboljšana tehnologija zaslona in nadgrajeni čipi.

iPhone 15 Pro stane 200 ameriških dolarjev več kot iPhone 15, vendar ponuja boljše razmerje med kakovostjo in ceno. Čeprav se mnenja o vrednosti dodatnega stroška razlikujejo, so boljše lastnosti modela Pro v primerjavi s standardnim modelom 15 očitne.

Razlikovanje med modeli, kot so 15 in 15 Plus ali Pro in Pro Max, je težje, kar kaže na zapletenost ponudbe štirih modelov. Vzemimo iPhone 15 in njegov primerek Plus ali celo iPhone 14 in 14 Plus. Glavni razliki med temi pari sta velikost zaslona in baterije. Dodatnih 100 dolarjev za različico Plus se morda marsikomu ne zdi upravičeno, kar lahko pojasni manjšo priljubljenost iPhona 14 Plus v primerjavi z drugimi modeli.

iPhone 15 Plus bi se lahko soočil s podobnimi izzivi kot iPhone 14, še posebej brez izstopajoče funkcije. Medtem ko sta se iPhone 12 mini in iPhone 13 mini soočala s podobnimi težavami, so bile njune nižje cene nekoliko privlačne, kar je prednost, ki je Plus nima.

Je iPhone Ultra prihodnost luksuzne linije družbe Apple?

Podobno so tudi razlike med telefonoma iPhone 15 Pro in Pro Max subtilne. Prejšnje govorice so nakazovale, da je Apple želel ustvariti jasnejšo razliko med njima, morda zato, da bi spodbudil nakup dražjega modela. Letos pa ta razlika ni tako očitna.

Pro Max se ponaša z večjo velikostjo, verjetno z večjo baterijo – kar je vedno prednost. Poleg tega uvaja teleobjektiv “tetra-prisma” s 5-kratno povečavo in goriščno razdaljo 120 mm. Osnovni model Pro Max ponuja 256 GB prostora za shranjevanje podatkov, vendar je cena zanj višja kot za predhodnika.

Če je glavna razlika med modeli iPhone velikost, se privlačnost dražjih različic zmanjša. Apple bi moral zagotoviti, da ima vsak model iPhona svojo edinstveno prodajno točko, ne pa da je le večja različica drugega modela.

To razlikovanje bo ključnega pomena, zlasti če so govorice o iPhonu Ultra prihodnje leto resnične. Če bo Apple težko razlikoval med modeli Standard in Plus ali Pro in Pro Max, bo iPhone Ultra težko predstavil kot dragoceno možnost.

Pojavljajo se ugibanja, da bo Apple ob predstavitvi iPhona 15 spremenil blagovno znamko modela Pro Max. Vendar označevanje telefona z oznako “Ultra” na podlagi ene nepomembne funkcije ne vzdrži, zlasti v primerjavi z drugimi telefoni na trgu.

Pri predstavitvi telefona iPhone 16 bi se morala Applova strategija spremeniti. Namesto dveh osnovnih modelov z različno velikostjo bi moral Apple zagotoviti, da se vsak model dovolj razlikuje, da bi upravičil nakup na podlagi edinstvenih lastnosti.

Če bi Apple predstavil iPhone Ultra, bi bil vrhunec razkošja in zmogljivosti z veliko funkcijami. To bi bil telefon, pri katerem Apple ne bi varčeval, saj bi vključeval napredne funkcije, ki jih običajno ne najdemo v cenejših modelih.

iPhone 16 Pro: Kamera z Tetra-Prismom?

Denimo zaslon 4K. Takšne funkcije se pri običajnih telefonih zaradi visoke cene običajno izogibamo. Zaradi zaslona iPhone Ultra z visoko ločljivostjo bo morda ta dodatek potreben. Za namestitev te funkcije bi bila primerna tudi večja oblika. Večja zmogljivost baterije bi prav tako pomagala pri pričakovanem povečanju porabe energije.

Kar zadeva standardni iPhone 16, so pričakovanja skladna z njegovimi predhodniki. Pričakuje se, da bo po zmogljivosti presegel iPhone 15. Vendar pa je enačenje njegovih zmogljivosti z iPhonom 15 Pro še vedno negotovo. To še posebej velja glede na nedavni Applov trend diverzifikacije čipovnih naborov za različne generacije.

Prava uganka se skriva v ponudbi srednjega razreda. Ali bo Apple predstavil tri ali štiri različice iPhona 16? Pet se zdi pretirano. Glede na upadajočo priljubljenost in omejene edinstvene funkcije je iPhone 16 Plus morda najbolj logična izbira za postopno ukinitev.

Model Pro bo še naprej zagotavljal dosledno delovanje na trgu, tudi v primerjavi z iPhonom 16. Čeprav morda ne predstavlja vrhunca Applovih mobilnih inovacij, naj bi imel izboljšane čipe, kamere in zaslone, zaradi katerih so bili modeli Pro v zadnjih letih tako priljubljeni.

Obstajajo ugibanja, da bi lahko bil iPhone 16 Pro prihodnje leto večji, morda zato, da bi se vanj namestile napredne funkcije, kot je teleobjektiv s tetra-prismo. Takšna sprememba bi lahko vizualno razlikovala model Pro od standardnega modela iPhone 16.

Bo iPhone Ultra zasenčil Pro Max

Apple je pred odločitvijo glede prihodnosti modela Pro Max, zlasti ob morebitni konkurenci modela Ultra. Da bi model Pro Max ostal pomemben, bi moral Apple razmisliti o uvedbi ekskluzivnih funkcij, bodisi na področju zmogljivosti fotoaparata, zmogljivosti shrambe, pomnilnika RAM ali drugih področij.

Prav tako bi bilo treba spremeniti blagovno znamko; oznaka “Pro Max” je lahko okorna. Z bolj jedrnatim imenom bi lahko bolje razlikovali med modeloma iPhone 16 Pro in Ultra. Navsezadnje je ime “iPhone 15 Pro Max” precej zgovorno, zato bi bilo dobrodošlo bolj uglajeno ime.

Čeprav je še prezgodaj napovedovati prodajne rezultate posameznih modelov iPhonov, se zdi, da je Apple zamudil priložnost, ker jih ni dovolj razlikoval. Čeprav ima Apple zagotovo boljši vpogled v prodajno dinamiko iPhonov kot večina drugih, bi lahko bila podobnost med štirimi modeli škodljiva.

Morebitna uvedba modela iPhone Ultra še poudarja to skrb. Čeprav je prodaja iPhonov stalno visoka, bi Applu lahko koristilo, če bi vsako leto predstavil bolj raznoliko ponudbo. Navsezadnje je raznolikost izdelkov lahko koristna.

Vir foto: Pixabay

Biznis24