Iranski mediji: Ajatola Hamenej pomilostil več deset tisoč zaprtih protestnikov

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je pomilostil več deset tisoč zaprtih, vključno s številnimi aretiranimi v nedavnih protivladnih protestih zaradi obtožb, povezanih z varnostjo, poročajo iranski državni mediji.

“Zapornike, ki niso obtoženi vohunjenja za tuje agencije, niso neposredno povezani s tujimi agenti, niso namerno ubili ali poškodovali nikogar in niso uničili ali zažgali državne lastnine,” bodo pomilostili, so zapisali.

Pomilostitve bodo razglasili ob obletnici islamske revolucije leta 1979.

Po poročanju aktivistične tiskovne agencije HRANA je bilo v protivladnih protestih, ki jih je sprožila septembrska smrt Mahse Amini, aretiranih okoli 20.000 ljudi.

Dvaindvajsetletna Kurdka Mahsa Amini je umrla v priporu 16. septembra 2022. Moralna policija jo je aretirala zaradi “neprimernega” oblačenja. 

Protesti so se razširili v 160 mest. 

Po poročanju ameriške tiskovne agencije za človekove pravice je bilo v protestih ubitih najmanj 527 ljudi.

Med njimi je bilo 71 mladoletnikov ter 70 policistov in pripadnikov drugih varnostnih sil, navaja agencija. 

Za več kot sto aretiranih so napovedali smrtno kazen, več protestnikov pa so že usmrtili.

Iran: obesili dva mladeniča, ki sta sodelovala v protestih

V Iranu so usmrtil dva mladeniča, prvaka v karateju in otroškega trenerja. 

Oba, ki naj bi sodelovala na protestih proti režimu, sta bila obsojena zaradi umora pripadnika paravojaških sil Seyeda Ruhollaha Ajamian.

V zadnjih nekaj mesecih je bilo na smrt obsojenih 41 protestnikov

Mohammad Hossein Aghasi, odvetnik, ki je branil Karamija, je tvitnil, da Karamiju niso bile omogočene pravice do pogovora s svojo družino pred usmrtitvijo. Odvetnik je dodal, da je Karami v sredo začel gladovno stavkati proti uradnikom, ki Aghasiju niso dovolili, da bi ga zastopal… več tukaj.

Foto: Pexels (fotografija je simbolna)