Iran Izraelu zagrozil s povračilnimi ukrepi

ByA.K.

21. januarja, 2024 , , , , , , , ,
Sirija napad Foto: Zajem zaslona

Iran Izraelu zagrozil s povračilnimi ukrepi

V zračnem napadu na sirsko prestolnico so bili ubiti štirje visoki pripadniki iranskih varnostnih sil, poroča BBC. Iranska islamska revolucionarna garda (IRGC) je za napad obtožila Izrael, čeprav slednji še ni uradno komentiral dogodka. Napadi na cilje, povezane z Iranom v Siriji, so postali vse pogostejši, še posebej po napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra, ki so sprožili novo nasilje v regiji.

Iransko zunanje ministrstvo je ostro obsodilo napade, označilo jih je za “agresivno in provokativno” dejanje Izraela ter pozvalo mednarodne akterje, naj jih obsodijo. Trdijo, da gre za “obupan poskus širjenja nestabilnosti v regiji”. Tiskovni predstavnik ministrstva, Nasser Kanaani, je izjavil: “Iran si pridržuje pravico, da se odzove na organizirani terorizem lažnega cionističnega režima ob ustreznem času in kraju.” Visoki predstavniki Revolucionarne garde so bili prisotni v Siriji že od začetka državljanske vojne leta 2011.

Napad se je zgodil v okrožju Mazzeh na jugozahodu Damaska, kjer se nahaja vojaško letališče, pa tudi sedež ZN v Damasku, veleposlaništva in restavracije. Po poročanju iranske poluradne tiskovne agencije Mehr so bili v napadih ubiti vodja obveščevalne službe IRGC v Siriji, njegov namestnik in dva druga gardista. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je sporočil, da je bilo v napadih ubitih 10 ljudi, vključno z voditelji revolucionarne garde.

Državna sirska arabska tiskovna agencija je navedla vojaški vir, ki je povedal, da jim je uspelo ustaviti nekatere rakete, a da je bilo v napadih ubitih in ranjenih več civilistov, ter da so objekti poškodovani. Prebivalec je za tiskovno agencijo AFP povedal, da so slišali “eksplozije” na zahodnem območju Mazzeha in videli “velik oblak dima.”

Eskalacija

Eskalacija nasilja sledila napadu Hamasa na Izrael. Zvok eksplozije in reševalnih vozil je napolnil zrak, medtem ko so posnetki prikazovali oblak dima in razdejane zgradbe. Prejšnji mesec je izraelski zračni napad blizu Damaska ubil visokega poveljnika IRGC.

Konflikt na Bližnjem vzhodu je v visoki pripravljenosti od 7. oktobra, ko je Hamas začel napad na južni Izrael, pri čemer je terjal življenja več kot 1300 ljudi, večinoma civilistov, in zajel 240 talcev. Številni talci so še vedno v ujetništvu. Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga vodi Hamas, poroča o več kot 24.900 smrtnih žrtvah od začetka izraelskega vojaškega odziva. Izrael trdi, da so njihove operacije usmerjene v uničenje Hamasa.

Napetosti so se razširile tudi na druge dele regije. Ameriške in britanske sile so izvedle povračilne napade proti Hutijem v Jemnu, ki jih podpira Iran in napadajo ladje v Rdečem morju. To je sprožilo skrbi o širšem obsegu konflikta, zlasti med Izraelom in Iranom. Izrael tarča palestinsko teroristično skupino Hamas, ki ima podporo Teherana, in tudi izmenjuje ogenj s Hezbolahom, ki ga podpira Iran v Libanonu.

V odzivu na napad je Iran zagrozil z maščevanjem Izraelu, potem ko so bili člani Islamske revolucionarne garde ubiti v zračnem napadu na Damask. Iran ne bo dovolil, da bi “zločin cionističnega režima” ostal nekaznovan, je izjavil iranski predsednik Ebrahim Raisi.

Iran je ena najpomembnejših zaveznic sirske vlade, medtem ko Izrael redno izvaja napade na cilje v Siriji, da prepreči Iranu širitev svojega vojaškega vpliva prek milic. Uradno se Iran v sirski državljanski vojni vede le kot svetovalec. Diplomatski odnosi med Iranom in Pakistanom so bili prekinjeni, vendar so po pogovorih bili obnovljeni, čeprav sta obe strani vztrajali, da ciljata na baze skrajnežev.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24