Iran Rusiji poslal 400 močnih balističnih raket

ByA.K.

22. februarja, 2024 , , ,
Fateh-110 (fotografija je simbolna) [Foto: Wikimedia Hossein Velayati Vsebina ypa.ir je licencirana pod licenco Creative Commons Attribution 4.0 International]

Iran Rusiji poslal 400 močnih balističnih raket

Iran je v Rusijo poslal približno 400 močnih balističnih raket, navaja Reuters, ki se pri poročanju sklicuje na šest virov. Slednje pomeni nadaljnje poglabljanje vojaškega sodelovanja med državama, ki sta pod ameriškimi sankcijami. Med dobavljenim orožjem izstopajo predvsem balistične rakete kratkega dosega, kot sta Fateh-110 in Zolfaghar. Omenjene rakete lahko zadenejo cilje na razdalji med 300 in 700 kilometri.

Iransko obrambno ministrstvo in Revolucionarna garda, ki nadzira program balističnih raket v državi, nista želela komentirati te poteze, enako velja za rusko obrambno ministrstvo. Informacije kažejo, da so se dobave začele v začetku januarja, po tem ko je bil posel dogovorjen na srečanjih med iranskimi in ruskimi vojaškimi ter varnostnimi uradniki v preteklem letu.

Neimenovani iranski vojaški uradnik je razkril, da je bilo doslej dostavljenih najmanj štiri rakete, pričakuje pa se nadaljnje dostave. Nekatere rakete so bile v Rusijo prenesene po morju in zraku, vključno s transportom čez Kaspijsko morje.

Iranski uradniki poudarjajo, da bodo dobave nadaljevale, izpostavljajoč, da je Iranu dovoljeno izvažati orožje v katero koli državo. To sledi poteku omejitev Varnostnega sveta ZN na izvoz nekaterih raket in tehnologij iz Irana, medtem ko ZDA in Evropska unija nadaljujeta z vzdrževanjem sankcij proti iranskemu balističnemu programu zaradi zaskrbljenosti glede izvoza orožja njenim zaveznikom na Bližnjem vzhodu in v Rusijo.

Ruski prihodki in odhodki na najvišji ravni doslej

Rusija, ki je zdaj v tretjem letu konflikta z Ukrajino, zahvaljujoč obsežni prodaji surove nafte, razpolaga z neobičajno visokimi finančnimi rezervami. Izstopajoči prihodek v višini 37 milijard dolarjev izhaja predvsem iz poslov z Indijo v preteklem letu. Po navedbah CNN je bilo razkrito, da je del ruske nafte, prodane Indiji, bil predelan in nato izvožen v Združene države Amerike. Slednje pa je prineslo več kot milijardo dolarjev prihodkov… več tukaj.

[Vir: Reuters]; Foto: Wikimedia/ Hossein Velayati/ Vsebina ypa.ir je licencirana pod licenco Creative Commons Attribution 4.0 International; Portal24