Iran: usmrtili mladeniča, ki sta sodelovala v protestih

ByA.K.

8. januarja, 2023 ,

Iran: obesili dva mladeniča, ki sta sodelovala v protestih

V Iranu so usmrtil dva mladeniča, prvaka v karateju in otroškega trenerja. Mohammad Mehdi Karami in Seyed Mohammad Hosseini sta bila obešena predvčerajšnjim zgodaj zjutraj, poroča državna agencija Fars News.

Oba, ki naj bi lani sodelovala na protestih proti režimu, sta bila obsojena zaradi umora pripadnika paravojaških sil Seyeda Ruhollaha Ajamian v začetku novembra lani.

V zadnjih nekaj mesecih je bilo na smrt obsojenih 41 protestnikov

Mohammad Hossein Aghasi, odvetnik, ki je branil Karamija, je tvitnil, da Karamiju niso bile omogočene pravice do pogovora s svojo družino pred usmrtitvijo. Odvetnik je dodal, da je Karami v sredo začel gladovno stavkati proti uradnikom, ki Aghasiju niso dovolili, da bi ga zastopal.

Po navedbah iranskih uradnikov in iranskih medijev je bilo v zadnjih nekaj mesecih na smrt obsojenih kar 41 protestnikov. Številka bi bila lahko veliko višja.

Karami (21) je bil iransko-kurdski prvak v karateju. Njegov bratranec je za CNN povedal, da je bil Karami pogumen in inteligenten mladenič. Karate je začel trenirati pri 11 letih. Pridružil se je iranski mladinski reprezentanci in kasneje osvojil državno prvenstvo.

Karamijev oče: Izgubil sem upanje, mojega otroka so obsodili na smrt

Prejšnji mesec so Karamijevi starši na družbenih omrežjih objavili videoposnetek, v katerem državo prosijo, naj mu reši življenje. Njegov oče je dejal: “Moj sin je med iranskimi prvaki v karateju, ima več državnih naslovov in je bil četrti član iranske reprezentance. Prosim, prekličite nalog o usmrtitvi.”

Karamija so obsodili 5. decembra, manj kot teden dni po začetku sojenja v Teheranu za domnevni umor pripadnika paravojaške enote. Amnesty International, neodvisna organizacija za človekove pravice, je sojenje označila za nesmiselno. Karamijeva družina trdi, da so ga v zaporu mučili in da ni imel dostopa do odvetnika.

Amnesty International je objavila izjave Karamijevega očeta: “Vsako jutro grem na sodišče in v zapor, potem pa brezciljno hodim po ulicah. Zjutraj sem šel v zapor, a pomočnika tožilca, ki je nameščen v zaporu, ni bilo. Rekel mi je, da moram nehati hoditi tja, če se moj primer nanaša na proteste, ti ne dajo nobenega odgovora.

Vsak večer me je strah, da mi bodo povedali novico o usmrtitvi mojega otroka. Izgubil sem upanje, mojega otroka so obsodili na smrt in vsak trenutek bi ga lahko usmrtili,” je dejal Karamijev oče, preden so sina usmrtili.

Amnesty International: Priznanja obsojenih so bila izsiljena

Seyyed Mohammad Hosseini (20) je ostal v spominu nemške poslanka Ye-One Rhieja, ki je zagovarjala njegov primer po prostovoljnem delu z otroki.

“Hosseinijeva zgodba je tako žalostna. Izgubil je oba starša, vsak četrtek je obiskoval njune grobove. Otroke trenira brezplačno,” je na Twitterju objavila Ye-One Rhie.

Hosseinija so aretirali na poti do grobov njegovih staršev. Odpeljali so tudi njegovega brata in nihče ni stopil v stik z njim, je dejal nemški politik korejskih korenin. Po poročanju Amnestyja je bil Hosseini obsojen na istem zaslišanju kot Karami in dva druga moška, ​​ki sta bila prav tako obsojena na smrt, Hamid Ghare-Hasalou in Hossein Mohammadi. Amnesty pravi, da so obsodbe temeljile na izsiljenih priznanjih.

“Pred začetkom skupinskega sojenja so državni mediji predvajali izsiljena priznanja obtoženih in jih opisali kot morilce. S slednjim so kršili njihovo pravico do domneve nedolžnosti in svobode pred mučenjem in drugim krutim, nečloveškim in ponižujočim ravnanjem,” so sporočili iz Amnesty.

EU: Zgroženi smo, to je še en dokaz represije

Evropska unija je sporočila, da je zgrožena nad usmrtitvijo mladih moških.

“To je še en znak nasilnega zatiranja civilnih protestov s strani iranskih oblasti. EU ponovno poziva iranske oblasti, naj nemudoma prenehajo s prakso izreka in izvrševanja smrtnih kazni proti protestnikom, kar si zasluži ostro obsodbo,” je zapisano v izjavi EU.

Nizozemska vlada bo drugič v mesecu dni poklicala iranskega veleposlanika na Nizozemskem, da bi izrazila globoko zaskrbljenost nad usmrtitvijo protestnikov, je napovedal nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra.

“Zgrožen sem nad novicami o grozljivih usmrtitvah protestnikov v Iranu. Poklical bom iranskega veleposlanika, da izrazim našo veliko zaskrbljenost, hkrati pa pozivam države članice EU, naj storijo enako,” je dejal Hoekstra in dodal. da takšna dejanja še bolj poudarjajo potrebo, da Evropska unija Iranu uvede strožje sankcije od tistih, o katerih trenutno razmišlja.

Po mnenju Francozov usmrtitve ne morejo biti rešitev

Tudi francosko zunanje ministrstvo je obsodilo smrtno kazen in Iran pozvalo, naj prisluhne legitimnim težnjam iranskega ljudstva.

Usmrtitve protestnikov ne morejo biti odgovor na legitimne težnje po svobodi iranskega ljudstva. Te usmrtitve nadaljujejo številne nesprejemljive kršitve pravic in temeljnih svoboščin, ki so jih zagrešile iranske oblasti,” pravijo Francozi.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je pozvala k povečanju pritiska EU na Iran.

“Ti dve strašni smrti nas spodbujata, da bo EU še naprej pritiskala na Teheran,” je dejala Baerbock.