V potresu z magnitudo 6, ki je danes zjutraj stresel južni Iran, je umrlo najmanj šest ljudi, več deset pa je ranjenih, poroča državna tiskovna agencija Irna.

Po poročanju državne televizije je bilo v treh zaporednih potresih, ki so stresli južno provinco Hormozgan, vključno z najhuje prizadeto vasjo Sayeh Khosh, poškodovanih 49 ljudi. Po podatkih ameriškega seizmološkega inštituta (USGS) se je prvi potres z magnitudo 6 na globini 16 km zgodil okoli druge ure zjutraj po lokalnem času. Dve uri pozneje sta sledila popotresna sunka z magnitudo 5,7 in 6, na globini 10 km.

Glede na televizijske posnetke se je v mestu Sayeh Khosh zrušilo več stanovanjskih zgradb. Mesto je po izpadu električne energije potonilo v temo. V Bandar Abasu, glavnem mestu province, s pol milijona prebivalci so ljudje noč po potresu preživeli na ulicah. Pred bencinskimi črpalkami so po poročanju državne televizije nastale dolge vrste. Iskalne in reševalne operacije so skoraj zaključene.

“Osredotočeni smo na sprejem žrtev potresa,” je dejal guverner province Mehdi Dousti. Po guvernerjevih besedah je uničeno 50 odstotkov vasi Sayeh Khosh. Vas se nahaja na robu več tektonskih plošč in je območje visoke seizmične aktivnosti.

Foto: AP