Iran: Začela se je registracija za predčasne predsedniške volitve

ByAna Koren

30. maja, 2024 , ,
Ebrahim Raisi [Foto: Wikimedia/Megdad Madadi/tiskovna agencija Tasnim]

Iran: Začela se je registracija za predčasne predsedniške volitve

V Iranu se je danes začelo petdnevno obdobje registracije kandidatov za predsedniške volitve, ki bodo potekale 28. junija. Predčasne volitve so potrebne zaradi smrti predsednika Ebrahima Raisija, ki je v začetku tega meseca tragično preminil v helikopterski nesreči skupaj s sedmimi drugimi osebami.

V teh napetih časih, ko se odnosi med Teheranom in Združenimi državami poslabšujejo in državo preplavljajo domači protesti po smrti Mahse Aminija leta 2022, bodo volivci izbirali novega predsednika. Kandidati, ki želijo sodelovati na volitvah, morajo biti stari med 40 in 75 let, imeti najmanj magisterij ter štiri leta izkušenj v državni upravi ali sorodnih področjih.

Med prvimi je svojo kandidaturo prijavil iranski poslanec Abbas Moghtadaiee. Vse prosilce bo moral potrditi tudi 12-članski iranski svet varuhov, ki ga sestavljajo duhovniki in pravniki, pod nadzorom vrhovnega voditelja, ajatole Alija Hameneja. Ta odbor doslej še ni sprejel ženske ali kogarkoli, ki bi pozival k radikalnim spremembam v upravljanju države.

Notranje ministrstvo, ki je pristojno za policijo v državi, bo vodilo volitve brez znatnega mednarodnega opazovanja. Ebrahim Raisi, osmi predsednik Irana od leta 2021, je zmagal na prejšnjih volitvah, potem ko je Svet varuhov diskvalificiral vse kandidate, ki bi ga lahko potencialno izzvali. Volitve leta 2021 so zaznamovale najnižjo volilno udeležbo v zgodovini Irana, medtem ko so bile letošnje parlamentarne volitve zaradi pozivov k bojkotu še manj obiskane.

Petdnevno obdobje za prijavo se bo zaključilo v torek, končni seznam kandidatov pa naj bi svet varuhov objavil v desetih dneh.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Megdad Madadi/tiskovna agencija Tasnim