Iranec obglavil žensko in dobil 8 let zapora, protestniki so obsojeni na smrt

Iranec Sajjad Heydari je ubil svojo ženo Mono Heydari (17) in bil obsojen na 8 let zapora. Po družbenih omrežjih so začele krožiti slike, na katerih morilec nosi odsekano glavo ženske po mestu Ahvaz po t.i. “umori iz časti”. 

Tiskovni predstavnik sodišča je dejal, da je kazen tako blaga, ker so mu starši “odpustili” umor. Njen oče je pred tem dejal, da ni privolil v umor. Mona je bila z morilcem poročena od svojega 12. leta. Sina je rodila, ko je bila stara komaj 14 let. 

Lokalni mediji so poročali, da je v Turčijo pobegnila zaradi družinskega nasilja, ki ga je izvajal njen morilec. V Iran se je vrnila nekaj dni pred umorom februarja lani, saj ji je družina zagotovila, da bo na varnem. 

https://twitter.com/Oovalleria/status/1615723352655536128?s=20&t=_nTWZxc_U8x9xUIN1MCR_g

Žrtvina družina je morilcu odpustila 

Tiskovni predstavnik Massoud Setayeshi je novinarjem povedal, da je bil Sajjad Heydari obsojen na sedem let in pol zapora za umor in dodatnih osem mesecev za napad. Pojasnil je, da je sodba v skladu z iransko zakonodajo, ki naklepni umor kaznuje s smrtjo, razen če žrtvina družina morilcu odpusti.

Monin svak je bil obsojen na 45 mesecev zapora zaradi sodelovanja pri umoru, je dejal. Grozljiv umor je v Iranu sprožil nove pozive k sprejetju zakonodaje, namenjene preprečevanju nasilja v družini in zaščiti žrtev.

Govora je bilo tudi o dvigu najnižje zakonske starosti za otroke. Trenutno je za dekleta določena pri 13 letih, čeprav se lahko dekleta, mlajša od tega, zakonito poročijo s soglasjem sodišča in staršev.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Papež obsodil Iran zaradi usmrtitev protestnikov

Papež Frančišek je v letnem nagovoru diplomatom, akreditiranim v Vatikanu, obsodil Iran zaradi usmrtitve protestnikov, ki so zahtevali večje spoštovanje do žensk. V nagovoru je papež obsodil tudi vojno v Ukrajini in nasilje v Braziliji.

Izjava papeža Frančiška je njegova najostrejša izjava o množičnih protestih v Iranu. Protesti so izbruhnili po smrti 22-letne Kurdke Mahse Amini v priporu moralne policije… več tukaj.