Iranski zunanji minister pravi, da ne bo stopnjeval konflikta

ByAna Koren

20. aprila, 2024 , ,
Hossein Amirabdollahian, zunanji minister Irana [Foto: Zajem zaslona]

Iranski zunanji minister pravi, da ne bo stopnjeval konflikta

Napetosti med Izraelom in Iranom so se v zadnjem mesecu znova povečale, ko so se obe državi vpletli v serijo vojaških dejanj, ki so v mednarodni skupnosti vzbudila skrbi glede možne večje eskalacije. Kljub ostrim besedam in omejenim vojaškim akcijam analitiki in diplomatski viri nakazujejo, da si obe strani prizadevata za zmanjšanje konflikta.

Zunanji minister Irana Hossein Amirabdollahian se je udeležil zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku, v intervjuju za NBC News pa je izjavil, da zadnji napadi na Iran niso imeli večjega učinka in jih je primerjal z “otroškimi igračami”. Po njegovih besedah napadi niso vključevali brezpilotnih letal in niso pomenili resne vojaške grožnje. Kljub temu je Amirabdollahian opozoril, da bo Iran hitro in odločno odgovoril, če bo Izrael izvedel pomemben napad.

Izrael je 1. aprila izvedel napad na iranski konzulat v Damasku, kar je pomenilo začetek nedavnih napetosti. V tem napadu so bili ubiti dva generala in pet častnikov iranske revolucionarne garde. Iran je odgovoril 12 dni kasneje z neposrednim vojaškim napadom na Izrael, ki je vključeval več kot 300 raket in brezpilotnih letal, čeprav so izraelske in zavezniške sile prestregle večino teh napadov.

Amirabdollahian je izpostavil, da je bil napad na Izrael opozorilni in da so se izogibali civilnim tarčam, osredotočali so se izključno na vojaške cilje. Poudaril je, da Iran ne želi nadaljnjega stopnjevanja konflikta, vendar ne bo okleval, če bo to potrebno.

Mednarodne reakcije

Bidnova administracija v ZDA je pozvala Izrael, naj ohrani zadržanost in se izogne povračilnim dejanjem, ki bi lahko vodila v popolno vojno. Medtem ko so ameriški uradniki priznali vpletenost Irana v oboroževanje in usposabljanje militantnih skupin, kot je Hamas, so izrazili željo, da se izognejo nadaljnji eskalaciji.

Izrael je ostal relativno tiho glede svojih načrtov, vendar je v četrtek izvedel omejen napad na vojaško letališče v Isfahanu v Iranu, ki ni povzročil večje škode ali žrtev. Tiskovna predstavnica Bele hiše, Karine Jean-Pierre, je izjavila, da ZDA ne želijo, da bi se konflikt nadalje stopnjeval.

V ozadju teh vojaških in političnih manevrov ostaja humanitarna kriza, ki jo spopadi zgolj poglabljajo. Iran je obtožil Izrael, da med svojimi vojaškimi akcijami ni varoval civilnega prebivalstva in da so njegove zahteve na pogajalski mizi prekomerne. Po drugi strani Amirabdollahian izraža upanje, da bo mogoče kmalu doseči dogovor o izpustitvi talcev v zameno za politične koncesije, ki bi lahko pripomogle k stabilizaciji regije.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Zajem zaslona