Irena Joveva izvoljena za podpredsednico politične skupine Renew

Irena Joveva [Foto: GibanjeSvoboda.si]

Irena Joveva izvoljena za podpredsednico politične skupine Renew

Slovenska evropska poslanka Irena Joveva je bila že v prvem krogu volitev izvoljena za podpredsednico politične skupine Renew. Po izvolitvi je izjavila, da izid razume tudi kot priznanje svojemu dosedanjemu delu. Joveva je bila na nedavnih volitvah v Evropski parlament znova izvoljena kot nosilka liste Gibanja Svoboda, medtem ko je leta 2019 mandat pridobila kot predstavnica stranke LMŠ.

“V izjemno čast mi je, da so mi že v drugem mandatu kolegice in kolegi izkazali tako zaupanje,” je ob izvolitvi povedala Joveva. Dodala je, da vlogo prevzema s ponosom in odgovornostjo ter se zaveda izzivov, ki evropske poslance čakajo v novem mandatu. “Hvaležna sem za izkazano zaupanje in obljubljam, da bom z vso predanostjo opravljala svoje naloge za skupno dobro vseh državljank in državljanov Evropske unije,” so še dodali v njeni pisarni.

Ob Jovevi so člani liberalne politične skupine Renew Europe za svojo predsednico znova izvolili francosko evroposlanko Valerie Hayer. Skupina ima poleg predsednice tudi osem podpredsednikov. Trenutno šteje 74 evropskih poslancev, v prejšnjem mandatu pa jih je imela 102.

Na nedavnih volitvah v Evropski parlament je Joveva prejela 70.702 preferenčnih glasov, kar je več kot na volitvah pred petimi leti, ko je prejela 42.190 glasov. Poleg Joveve bo v poslanskih klopeh skupine Renew sedel tudi aktualni obrambni minister Marjan Šarec.

Podoben uspeh kot Joveva je prejšnji teden dosegla tudi evroposlanka Romana Tomc (SDS), ki bo v novem mandatu podpredsednica politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Med slovenskimi evropskimi poslanci je pred tem položaj podpredsednice v skupini socialistov in demokratov (S&D) zasedala Tanja Fajon, in sicer med letoma 2014 in 2019.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: GibanjeSvoboda.si