Irska bo posredovala v tožbi Južne Afrike proti Izraelu

Foto: Freepik

Irska bo posredovala v tožbi Južne Afrike proti Izraelu

Irska je napovedala, da bo posredovala v mednarodni tožbi, ki jo je Južna Afrika sprožila proti Izraelu, in sicer zaradi obtožb genocida v Gazi. Ta korak predstavlja doslej najmočnejši izraz zaskrbljenosti Irske glede dejanj Izraela po 7. oktobru. Zunanji minister Irske, Micheal Martin, je ob razkritju te odločitve poudaril, da mora Svetovno sodišče (ICJ) v Haagu odločiti, ali dejanja, ki so sledila napadu Hamasa 7. oktobra, ustrezajo definiciji genocida. Martin je izpostavil, da dogodki v Gazi očitno kršijo mednarodno humanitarno pravo na več ravneh, vključno z jemanjem talcev, ciljanjem na civiliste in civilno infrastrukturo ter nediskriminatorno uporabo eksplozivnega orožja v naseljenih območjih.

ICJ je Izraelu januarja naložilo, naj se vzdrži dejanj, ki bi lahko spadala pod Konvencijo o genocidu, po tem, ko je Južna Afrika uradno obtožila Izrael državnega genocida v Gazi. Kljub temu so Izrael in njegovi zahodni zavezniki obtožbe zavrnili kot neutemeljene, pri čemer končna odločitev ICJ še vedno ni sprejeta in bi lahko trajala leta.

Posredovanje ne pomeni zavzemanja določene strani v sporu

Martin podrobnosti o načinu posredovanja Irske ali o argumentih, ki jih namerava predstaviti ni navedel. Pojasnil pa je, da je bila odločitev sprejeta po temeljiti pravni in politični analizi ter posvetovanju z več mednarodnimi partnerji, vključno z Južno Afriko. Posredovanje ne pomeni zavzemanja določene strani v sporu, temveč ponuja priložnost, da Irska predstavi svojo interpretacijo določb Konvencije o genocidu, ki so predmet spora.

Napad pod vodstvom Hamasa je terjal 1200 življenj, več kot 250 ljudi pa so ob napadu vzeli za talce. Po podatkih zdravstvenih oblasti v Gazi, ki jih vodi Hamas, je odzivni napad na Gazo terjal več kot 32.000 življenj.

Irska, ki zagovarja pravice Palestincev, se je pri priznavanju državnosti Palestincev na Zahodnem bregu in v Gazi pridružila Španiji, Malti in Sloveniji. Izrael je na te korake odgovoril z izjavo, da takšno priznanje predstavlja “nagrado za terorizem” in bi lahko zmanjšalo možnosti za miroljubno rešitev spora s pogajanji.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik