Irska na napravah vladnih uradnikov prepovedala TikTok

ByAna Koren

22. aprila, 2023 ,

Irska na napravah vladnih uradnikov prepovedala TikTok

Nacionalni center za kibernetsko varnost (NCSC) na Irskem je vladi svetoval, naj iz uradnih naprav odstrani aplikacijo TikTok zaradi skrbi za varnost uporabniških podatkov. NCSC, ki vladi Irske svetuje o kibernetski varnosti, je izjavil, da je kitajska aplikacija ena izmed najbolj tveganih aplikacij glede zbiranja podatkov. Odločitev sledi podobnim potezam drugih zahodnih držav, vključno z Veliko Britanijo in ZDA. Te so aplikacijo na uradnih napravah prepovedale zaradi skrbi glede varnosti.

Skrbi glede zbiranja podatkov s strani kitajske vlade

Tudi največji politični ustanovi Evropske unije sta nedavno prepovedali uporabo TikToka. Regulatorji in vlade so izrazili skrbi, da bi lahko kitajska vlada uporabila aplikacijo za zbiranje podatkov uporabnikov.

Kitajska vlada je sicer večkrat zanikala, da bi uporabljala aplikacijo TikTok za zbiranje podatkov uporabnikov. Kljub temu se še vedno pojavljajo pomisleki glede varnosti podatkov in zasebnosti uporabnikov aplikacije.

Richard Browne, direktor NCSC-ja, poudarja, da je pomembno tisto, kar ni mogoče izključiti, zlasti v zvezi z naravo kitajskega obveščevalnega zakona. Da se zagotovi varnost podatkov vlade, je logično sprejeti stališče, da je smiselno tveganje utemeljeno.

Priporočilo za previdnost pri uporabi TikToka

Politiki lahko uporabljajo TikTok na svojih zasebnih napravah. NCSC priporoča, da se aplikacija ne uporablja na uradnih napravah, razen v izjemnih primerih. TikTok ima večino svojih evropskih operacij v Dublinu, vključno s področjem zasebnosti in varstva podatkov. Namerava odpreti drug podatkovni center na Irskem in zmanjšati prenos podatkov izven EU.

Varnost kibernetskih podatkov kot globalni izziv za vlade

Varnost kibernetskih podatkov postaja vse večji izziv za vlade po vsem svetu, saj se tehnologija in kibernetski napadi hitro razvijajo. Vlade se zavedajo nevarnosti kraje podatkov za državljane in podjetja, saj lahko privede do identitetne kraje, kraje poslovnih skrivnosti ali celo kibernetskih napadov. V tem smislu so ukrepi, kot so prepovedi aplikacij, razumna poteza. Poleg tega so lahko taki ukrepi tudi pomemben signal kitajski.

Foto: Pexels Biznis24