Iskanje eliksirja mladosti: Vloga vitamina D v dolgoživosti

Foto: Pexels

Iskanje eliksirja mladosti: Vloga vitamina D v dolgoživosti

V iskanju eliksirja mladosti se znanstveniki in zdravstveni strokovnjaki neprestano trudijo odkriti skrivnost dolgoživosti. Čeprav zagotovilo za večno mladost še ni na obzorju, obstajajo določene navade in dodatki, ki obljubljajo podaljšanje življenjske dobe ter zaščito pred prezgodnjo smrtjo. Nedavne študije poudarjajo pomen dnevnega vnosa multivitaminov, ki lahko igrajo ključno vlogo pri ohranjanju kognitivnih funkcij.

Dr. Kenneth Koncilja s klinike Cleveland poudarja, da uravnotežena prehrana zagotavlja vsa esencialna hranila, ki jih naše telo potrebuje. Prav tako uravnotežena prehrana zmanjša potrebo po dodatnih prehranskih dopolnilih. Vendar pa se gerontolog Darnell Cox ne strinja popolnoma s to trditvijo. Po njegovem mnenju so se metode proizvodnje hrane skozi čas spremenile, kar je privedlo do osiromašenja zemlje z esencialnimi minerali. Cox trdi, da lahko vsakodnevno jemanje multivitaminov in mineralnih dodatkov zapolni prehranske pomanjkljivosti. Našteto pa potencialno preprečujejo s staranjem povezane bolezni, kot so bolezni srca, osteoporoza in kognitivni upad.

Vloga vitamina D v dolgoživosti

Še posebej izstopa pomen vitamina D, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja kosti. Dr. Cox opozarja na to, da padci in zlomi kosti lahko predstavljajo resno grožnjo za življenje starejših oseb. Vitamin D pa medtem ne samo da krepi kosti, ampak tudi zmanjšuje vnetja, tveganje za srčno-žilne bolezni, diabetes, krepi imunski sistem in izboljšuje razpoloženje… več na Senior24.

Foto: ; Portal24