Iskra gradi v BiH: delo bo dobilo 500 delavcev

ByAna Koren

11. januarja, 2023 ,

Iskra gradi v BiH: delo bo dobilo 500 delavcev

Slovenska proizvodna skupina Iskra, lastnica tudi dveh velikih hrvaških proizvodnih podjetij, z novimi naložbami v letu 2023 nadaljuje močan investicijski cikel. Poleg rednih vlaganj v vse komponente se je začela tudi naložba v projekt izgradnje nove tovarne. Slednja bo zrasla na 25.000 kvadratnih metrov velikem gradbenem zemljišču.

Naložba vključuje novo halo v velikosti 15.000 kvadratnih metrov in sicer v Bosni in Hercegovini. Pričakuje se do 500 novih zaposlitev.

To pomeni, da bo v fazi širitve Iskrinega poslovanja v BiH, kjer že obstaja en obrat, realizacija projekta število zaposlenih v skupini Iskra povečala za približno 30 odstotkov. To je s sedanjih 1700, na okoli 2200 ljudi. Iskra v regiji krepi lasten položaj.

“Gradnjo nove tovarne nameravamo dokončati do konca leta 2023 in zaposliti še do 500 ljudi,” je za portal Poslovni dnevnik povedal slovenski podjetnik Dušan Šešok. V tej skupini je poleg matične družbe tudi Iskra iz Slovenije in Elka iz Zagreba. Uspešno posluje tudi ladjedelnica Iskra 1 v Šibeniku.

Glede novega projekta Šešok navaja, da gre za Iskrino naložbo na lokaciji v Laktaših, ki jo imajo v lasti. Šešok napoveduje, da sta odprtje in začetek del predvidena v letu 2024.

Slovenski proizvajalec bo v Laktaših z naložbo, ocenjeno na okoli 15 milijonov evrov, razširil proizvodne dejavnosti v svoji prevladujoči elektro dejavnosti. Cilj je tudi optimizacija nižjih stroškov poslovanja. Ko gre za investicijski cikel Iskre, investicije v BiH načrtuje zaradi več ugodnosti.

Na poslovanje v BiH bodo vplivali dejavniki, kot so nižja cena električne energije (80 evrov na MWH), nato nižji stroški dela in obdavčitev dela. Enako pomemben je predvsem na splošno ugodnejši davčni sistem, vključno z nižjo stopnjo obdavčitve dobička. Slovenija, ima običajno eno najvišjih obdavčitev dela v EU.

Foto: Facebook