Islamska država med ramazanom napoveduje nove napade

ByAna Koren

29. marca, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Islamska država med ramazanom napoveduje nove napade

V najnovejši grožnji mednarodni varnosti je skrajna skupina Islamska država (IS) napovedala serijo napadov na Jude in kristjane po vsem svetu v času muslimanskega svetega meseca ramazana. V 40-minutnem zvočnem posnetku, objavljenem prek medijske veje skupine al Furqan, tiskovni predstavnik IS Abu Hudajfa al Ansari poziva privržence k izvajanju napadov, še posebej v Evropi, ZDA in Izraelu.

Ob deseti obletnici razglasitve kalifata al Ansari poziva tudi k napadom na taborišče al Hol v Siriji, ki je pod nadzorom kurdskih skupin. Taborišče gosti več tisoč ljudi, med njimi sorodnike pripadnikov IS in številne tuje državljane, s ciljem izpustitve ujetnikov skrajne skupine.

Al Ansari je izkoristil priložnost za pohvalo nedavnega napada na koncertno dvorano Crocus v Moskvi, kjer je bilo ubitih najmanj 143 ljudi, medtem ko je bilo 360 ranjenih. Ta napad nadaljuje vzorec agresije IS v Rusiji, kjer skupina izvaja napade že od konca leta 2010 in je januarja prevzela odgovornost za samomorilski bombni napad na jugu Irana z več kot 80 smrtnimi žrtvami.

Kljub temu, da je IS doživela poraz v svojih ključnih oporiščih na Bližnjem vzhodu, so analitiki za Guardian izpostavili njeno rast v Afriki in delih južne Azije, kjer je skupina pridobila ozemlja in vire, ki bi lahko omogočali novo kampanjo ekstremističnega nasilja. V odziv na te grožnje so številne evropske vlade že prešle na najvišjo stopnjo pripravljenosti v zadnjih letih, da bi se zaščitile pred možnimi napadi.

Velika noč: Po Franciji varnostne ukrepe krepi tudi Italija

Italijanska vlada je od 7. oktobra iz države izgnala približno 50 ljudi, za katere sumi, da imajo povezave s terorističnimi organizacijami. Italija je potezo je izvedla kot del širših varnostnih ukrepov, po tem ko so se tako Italija kot druge evropske države, vključno s Francijo, odzvale na nedavne teroristične napade v Moskvi s povečanjem stopnje varnosti… več tukaj.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik