Islamski džihad med intenzivnimi boji na Izrael izstrelil rakete

ByAna Koren

2. julija, 2024 , , , ,
Izraelske vojaške sile [Foto: IDF X]

Islamski džihad med intenzivnimi boji na Izrael izstrelil rakete

Palestinska militantna skupina Islamski džihad je na Izrael izstrelila niz raket. Spopadi v Gazi so se medtem zaostrili, izraelski tanki pa so napredovali globlje v dele enklave, so sporočili prebivalci in uradniki.

Islamski džihad je sporočil, da so njegovi borci na več izraelskih skupnosti blizu ograje z Gazo kot odgovor na “zločine cionističnega sovražnika proti našemu palestinskemu ljudstvu” izstrelili več raket. Izraelska vojska je potrdila izstrelitev približno 20 raket, ki pa niso povzročile žrtev. Napad je pokazal, da imajo skrajneži še devet mesecev po začetku ofenzive, še vedno raketne zmogljivosti. Islamski džihad je tesni zaveznik Hamasa, podpira pa ga Iran.

V vzhodnem Khan Younisu, v južni Gazi, so prebivalci prejeli zvočna sporočila z izraelskih telefonskih številk, v katerih so bili pozvani, naj zapustijo svoje domove. “Zaradi vaše varnosti se morate takoj evakuirati v humanitarno območje,” je na družbenih medijih X zapisal tiskovni predstavnik vojske Avichay Adraee. Nekateri prebivalci so namigovali, da bi to lahko pomenilo vrnitev izraelskih sil na območje, ki so ga zapustile pred nekaj tedni. Izraelska vojska je sporočila, da so bile rakete izstreljene z območja Khan Younis.

Netanjahu: Izrael se približuje cilju

Premier Benjamin Netanyahu je dejal, da se Izrael približuje svojemu cilju uničenja vojaških zmogljivosti Hamasa. Manj intenzivne operacije se bodo nadaljevale, je dejal. “Napredujemo h koncu faze odpravljanja teroristične vojske Hamasa in nadaljevali se bomo z napadi na njene ostanke,” je dejal Netanyahu.

Na Zahodnem bregu, ki ga zaseda Izrael, je palestinsko ministrstvo za zdravje sporočilo, da sta bila med operacijo izraelskih sil v mestu Tulkarm ubita ženska in deček. Dan prej je izraelski napad na istem območju ubil člana Islamskega džihada.

Napadi na izraelske sile

V nekaterih delih Gaze skrajneži še naprej izvajajo napade na izraelske sile. Izraelski tanki napredujejo s prodorom v predmestje Shejaia v vzhodnem mestu Gaza. Tanki so napredovali tudi v zahodni in osrednji Rafi v južni Gazi blizu meje z Egiptom, so povedali prebivalci. Izraelska vojska je sporočila, da je v ponedeljkovem spopadu v Shejaiji ubila številne militante in tam našla velike količine orožja.

Hamas je dejal, da so njegovi borci zvabili izraelsko vojsko v minirano hišo vzhodno od Rafe in jo razstrelili ter povzročili žrtve. Izraelska vojska je sporočila smrt vojaka v južni Gazi, ne da bi navedla podrobnosti. Izraelski vojaški radio je poročal, da je bil v Rafi v minirani hiši ubit vojak,

Tudi v Rafi je izraelska vojska sporočila, da je bil v zračnem napadu ubit skrajnež, ki je na njene enote izstrelil protitankovsko raketo.

Izrael je nakazal, da bo njegova operacija v Rafi, namenjena iztrebljanju Hamasa, kmalu zaključena. Po končani intenzivni fazi vojne se bodo njene sile osredotočile na operacije manjšega obsega, katerih namen je preprečiti ponovno sestavljanje Hamasa, pravijo uradniki.

Spomnimo…

Vojna se je začela, ko so borci pod vodstvom Hamasa 7. oktobra vdrli v južni Izrael, ubili 1200 ljudi in vzeli okoli 250 talcev, vključno s civilisti in vojaki. Ofenziva, ki jo je Izrael sprožil v maščevanje, je po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi, ki ga vodi Hamas ubila skoraj 38.000 ljudi, močno pozidano obalno enklavo pa pustila v ruševinah.

Ministrstvo za zdravje v Gazi ne razlikuje med borci in neborci, vendar uradniki pravijo, da je večina mrtvih civilistov. Izrael trdi, da je bilo v Gazi ubitih 317 njegovih vojakov in da je najmanj tretjina palestinskih mrtvih borcev.

Prizadevanja za premirje so zastala. Arabski posredniki, podprti s strani ZDA, se trudijo doseči prekinitev ognja, vendar brez uspeha. Hamas zahteva, da vsak dogovor konča vojno in zagotovi popoln umik Izraela iz Gaze. Izrael medtem vztraja pri začasnih prekinitvah spopadov, dokler Hamas ne bo izkoreninjen.

Izraelske oblasti so izpustile 54 Palestincev, pridržanih med vojno, vključno z direktorjem bolnišnice Al Shifa, Mohammadom Abu Selmeyahom. Slednji je bil aretiran ob prvem vdoru izraelskih sil v zdravstveno ustanovo novembra. Izrael trdi, da je Hamas bolnišnico uporabljal v vojaške namene. Hamas trditve zanika.

Abu Selmeyah je na tiskovni konferenci dejal, da so bili zaporniki zlorabljeni. Odrekli naj bi mu hrano in zdravila. Dejal je, da so nekateri umrli. “Bil sem podvržen hudemu mučenju. Zlomili so mi mezinec in me večkrat po glavi, dokler ni pritekla kri,” je povedal.

Izrael je maja sporočil, da preiskuje smrt Palestincev, ujetih med vojno, kot tudi obtožbe o zlorabi v vojaških taboriščih za pridržanje. Vojska ni takoj komentirala Abu Selmeyahovih pripomb.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: IDF X