Islandija zaradi grožnje vulkan­skega izbruha razglasila izredne razmere

ByAna Koren

11. novembra, 2023
Islandija, vulkan Foto_Raúl MorenoIslandija, vulkan Foto_Raúl Moreno

Islandija zaradi grožnje vulkan­skega izbruha razglasila izredne razmere

Islandija je danes uradno razglasila izredne razmere, potem ko je vrsta močnih potresov povzročila strah pred morebitnim vulkanskim izbruhom. Oblasti so odredile preventivno evakuacijo tisočim prebivalcem mesta Grindavík na jugozahodu države.

Islandski meteorološki urad (IMO) je izrazil zaskrbljenost glede širjenja velikih količin magme pod zemljo, ki bi lahko prišla na površje. V zadnjih tednih so okoli bližnjega vulkana Fagradalsfjall zabeležili na tisoče potresov, predvsem na islandskem polotoku Reykjanes. Ta polotok je bil pred izbruhom leta 2021 mirujoč že več kot 800 let.

Potresna dejavnost je v četrtek povzročila tudi zaprtje priljubljene znamenitosti Modra laguna. Od konca oktobra so na jugozahodu Islandije našteli več kot 20.000 potresov.

Evakuacija

Islandska agencija za civilno zaščito je odredila evakuacijo po tem, ko meteorološki urad ni mogel izključiti možnosti, da bi “tunel magme, ki trenutno nastaja, lahko dosegel Grindavík”. Kljub temu je agencija poudarila, da gre za preventivno evakuacijo in pozvala prebivalce, naj ostanejo mirni, saj imajo dovolj časa za odziv.

“Neposredna nevarnost ni neizbežna, evakuacija je predvsem preventivna z varnostjo vseh prebivalcev Grindavíka kot glavnim ciljem,” je dejala agencija.

Vse ceste v mestu s približno 4000 prebivalci so zaprte, razen v nujnih primerih, da se zagotovi vstop in izstop prometa.

Meteorološki urad je v petkovi izjavi povedal, da so se pojavile “pomembne spremembe v seizmični dejavnosti”, s potresi, ki se premikajo proti Grindavíku, pri čemer pa ni mogoče natančno napovedati, kje in kdaj bi lahko prišlo do izbruha.

“Količina vključene magme je bistveno večja od tiste, ki so jo opazili pri največjih vdorih magme, povezanih z izbruhi v Fagradalsfjallu,” je dejal meteorološki urad.

Islandija je znana po svoji vulkanski dejavnosti, saj ima približno 30 aktivnih vulkanov. Vulkan­ska dejavnost se zgodi, ko se magma, ki je lažja od okoliške trdne kamnine, dvigne na zemeljsko površje globoko pod njo.

Julija je Mali Ram (Litli-Hrutur) izbruhnil na območju Fagradalsfjall, privabil turiste in postal “najnovejši mladi vulkan na svetu”. Mesto Grindavík pa je bilo v mirovanju osem stoletij, preden je do izbruhov prišlo v letih 2021, 2022 in 2023.

vir

Foto: Raúl Moreno

Portal24